„Многая лета” и „Достойно ест” акапелно на академичния бенефис на дългогодишния ректор проф. Огнян Сапарев

 img_7125

С почетен диплом за особен принос в развитието на филологическото образование и плакет за заслугите му към Пловдивския университет бе удостоен днес дългогодишният ректор на Пловдивския университет проф. Огнян Сапарев. Отличията, присъдени с решение на Академичния съвет, му бяха връчени на бенефиса в култовата шеста аудитория на висшето училище от ректора проф. Запрян Козлуджов. Той предупреди, че, въпреки решението му да се пенсионира, пак ще разчитат да го видят на преподавателската катедра, по коридорите и в двора, за да разменят по няколко думи за образованието, литературата, политиката, киното, телевизията.

Козлуджов си припомни как Сапарев го наричал „млади момко”, а през 2000 година изненадващо го извикал в кабинета си и го парирал с предложението да му стане заместник. Обаче го заклел с думите: „Тая вечер нито дума никому, сакам като македонците утре отговорът да биде да”.

„На Огнян дължа много неща, обръщам се към него на малко име, дори управленската си кариера. Той е един от най-добрите хора, които познавам. Надявам се да не съм те посрамир”, обърна се към Сапарев настоящият ректор.

Събитието събра преподаватели и приятели на проф. Сапарев, пред които водещият Велин Станев завъртя кадри от 48-годишния преподавателски път на проф. Сапарев. Оказа се, че 38 от тях са минали в Пловдивския университет.

img_7106

Първо Велин Станев върна аудиторията към 1942 година, когато е в разгара си Втората световна война, на бял свят идват Изабел Алиенде, Келвин Клайн, Пол Макартни и Джими Хендрикс, а у нас се раждат Валя Балканска, Ламбо и едно „супербебе”. В този момент видеото показа колаж на Сапарев като пеленаче, но с добавени професорски очила и тениска на супер герой. Последва исторически преглед в думи и снимки на личната кариера на емблематичната личност на фона на световни събития.

В летописа на ПУ ще останат неоспоримите факти, че проф. Сапарев е увеличил двойно броя на студентите, основал Икономическия факултет, ремонтирал сградата и надстроил библиотекарския институт. Месеци преди бенефиса цялата академична общност издирвала снимки от тези паметни моменти, кадри от лични албуми са пренесени между черните корици на дебел том, който проф. Сапарев получи като подарък на изпроводяк.

Водещият Велин Станев припомни шаржа, излязъл някога изпод перото на пловдивския поет Добромир Тонев – от кръста нагоре – ректор, а от кръста надолу – млад асистент. С пожеланието да живее с усещането на млад асистент, което не означавало промяна в социалния статус.

Ректорът, от когото Сапарев наследява ръководния пост, проф. Никола Балабанов го обяви за най-добрия физик сред филолозите и му подари бутилка вино, марка „Квант”.

Хористи изпълниха акапелно на професора „Достойно ест” и „Многая лета”, след което последваха поздравленията и кошниците по факултети.