Стаите за 8-класниците са обзаведени с разноцветни модулни маси, зрелостници сами сглобири и монтирали осветлението

Постери с електронни или дънни платки допълват интериора в новите кабинети за 8-класниците на Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Осем от класните стаи са преобразени с разноцветни модулни маси, а по стените ще има обучителни табла спрямо съответната специалност. Зрелостниците от „Електрообзавеждане на производството“ сами сглобили и монтирали осветлението, заедно с фирма „Ню Енерджи Про“, която спонсорирала част от материалите. От ЕVN пък измазали фоайето на втория етаж, където щели да оформят кът за отдих за учениците.

„Имаме статут на иновативно училище и ще предлагаме нов подход на обучение в специалност „Автоматизация на непрекъснатото производство“ с 9 ж клас. Идеята е учениците да бъдат активната страна, да правят разработки и обсъждат казуси. В часовете по английски, освен общообразователната подготовка, ще получават допълнителни знания по езика, свързани с професията. Учителите също преминаха обучение и се запознаха с електронни платформи, които ще използват в часовете“, обясни директорът Таня Анастасова.

За първи път в училището ще има и дуална паралелка за специалността “Електрообзавеждане на производството“ с фирми партньори АББ и EVN-България, подчерта при откриването на новата учебна година почетният консул на Германия в Пловдив Марияна Чолакова. Заедно с нея на тържеството присъстваха и представители на Германо-българската индустриално-търговска камара. Соня Банкова – мениджър „Обучение и квалификации“ заяви, че от втория срок по тяхна инициатива в училището ще има клуб по мехатроника. Клубът по програмиране, който работи вече две години, е създаден със съдействието на „Прайм холдинг“.

„За пръв път дългогодишното сътрудничество с работодателските фирми и браншовите камари  – наши партньори, е успешно и ползотворно. За пръв път ще работим само с е-дневник. Пожелавам ви успех не само тук, в класните стаи, в учебните лаборатории и работилници, но и в националните състезания и форуми, в които по традиция през годините възпитаниците на гимназията печелят престижни отличия“, приветства учениците Анастасова.