Close-up medical syringe with a vaccine.

28 на сто или над 2300 педагози в Пловдив и областта са изявили желание да се имунизират

Учителите от Раковски, Асеновград и Първомай ще бъдат сред първите ваксинирани от системата на средното образование в областта, и то още тази седмица. Припомняме, че педагозите попадат във втората фаза за имунизация. Последните данни на Регионалната здравна инспекция сочат увеличаване на заявките – до 28% от учителите искат да се имунизарат или над 2 300 учители в града и областта, съобщи директорът д-р Ваня Танчева. Тя уточни, че през тази седмица приключват с поставянето на дозите ваксини на медицинския персонал, след което ще се пристъпи към учителите в Пловдив и областта.

Регионалното управление на образованието е подало базата данни с желаещите в РЗИ. Освен пожелалите при първоначалното допитване 16, 46%, допълнително намерение за имунизация са декларирали още окобо 150 души от общо 6900 учители в Пловдивско.

Ваксинирането няма да се извършва от личните лекари на педагозите, а на регионален принцип. Организацията е подобна на тези с антигенните тестове. От РЗИ уверяват, че със сигурност следващата седмица всички желаещи учители ще имат ваксини.

По информация на РЗИ за последните трите денонощия има регистрирани три случая на педагогически персонал, заразен с коронавирус. В ДЯ „100 усмивки“ учителка е заболяла като контактна на карантинирана група. Не се налагат допълнителни мерки. В ДГ „Росица“ е диагностицирана учителка на 4-та група, под карантина са поставени 25 деца и двама души от персонала. В ДГ „Бисер“ с. Труд е заболяла учителка на 1-ва група, карантинирани са 20 деца и двама души от персонала.