photo: lina krivoshieva

Артистът Тиери Ноар прави и лично обръщение към града и страната ни: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото“

photo: lina krivoshieva

В годината на Пловдив – Европейска столица на културата и по повод честването на 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена, в града под тепетата ще бъде монтирано парче от един от символите на свободата за съвременна Европа.

Поставянето ще бъде отбелязано със специално събитие ще се състои на 19 декември от 16.00 часа пред едно от най-новите изложбени пространства в града зала „2019“, където, в присъствието на президента Петър Стоянов (1997-2002),  кмета Здравко Димитров и немския посланик Н.Пр. Кристоф Айххорн, ще бъде открит фрагментът.

Парчето бетон е изрисувано от знаковия артист Тиери Ноар и през януари бе част от изложбата „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация „Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът прави и лично обръщение към града и страната ни, което гласи: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“

Инициативата е на фондация „Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата. В началото на 2019-а единствената пътуваща колекция с 30 рисунки върху парчетата бетон остана в центъра на града три месеца и бе разгледана от хиляди туристи и гости. Пловдив бе първият  в Европа, в който се показа изложбата в навечерието на годишнината от “Европа без граници”.

Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ свободата на Нова Европа.