Освен събития, посетителите могат да се срещнат с учени и да участват в демонстрации и работилници

Ако хванем с ръце в двата края дълга гладка пръчка, а след това започнем бавно да движим показалците към средата, изненадата е, че те винаги се събират в центъра на тежестта. Опита „Послушна пръчка“ демонстрира д-р Стефан Николов от Физико-технологичния факултет на ПУ в рамките на Пловдивския фестивал на науката, който се провежда в  Центъра по растителна системна биология и биотехнологии, подобно на водещите научноизследователските градове по света. Фестивалът се организира от фондация „Красива наука“ и поставя на сцената учените – съвременни, млади и по-зрели, от града, страната и чужбина. Чрез своите лекции, презентации и демонстрации те показват, че науката е в основата на всички сфери на живота ни, че може да бъде представяна разбираемо и атрактивно.

Това, че учените са хора с вдъхновяващи професии доказа и физикът д-р Николов, чиято тема „Лесно ли се обясняват лесните експерименти“ предизвика небивал интерес, особено сред гимназистите от пловдивския клуб на знаещите „Квант“. Той поясни, че ключовият момент при експеримента „Послушната пръчка“ са двата вида триене – в покой и динамично – а която ръка се озове по-близо до центъра на пръчката, тя натиска повече.

В изключителна атракция се превърна демонстрацията на опита „Карате за физици“. Николов постави летва от талашит на бюрото, опитвайки с една ръка да счупи стърчащия край, но безуспешно – пръчката изхвърча встрани. Когато сложи върху нея обаче страница от вестник, това помогна летвата да се стане на две. Учениците успяха да отгатнат, че върху вестника действа атмосферно налягане, а освен това той е с по-голяма площ.

Как плават твърдите дела д-р Николов демонстрира пускайки в аквариум с вода дървени фигури в различна форма, които потъват по свой начин. А на финала показа и как плават капките и какво се случва, когато се добавят масло и спирт във водата.

„Правете опити, опитвайте се да вникнете по-дълбоко от традиционните обяснения“, посъветва учениците физикът, който, заедно със своя професор Драгия Иванов, описват научни опити и публикуват резултатите в престижни издания. При вчерашното откриване на фестивала, с помощта на популярната група „Керана и космонавтите“, Николов обясни що е то физична основа на тон, тембър и обертон.

Какво е геном, как може да го изследваме и каква информация получаваме за нашето здраве, болести и произход обясни в лекцията си проф. д-р Виктория Сарафян от Медицински университет-Пловдив.

Защо, вместо със скиптър, богът на виното Дионис обикновено е изобразяван с вдигната ръка с чаша вино. Отговора на този въпрос дадоха специалисти по виното и преподаватели от УХТ и ПУ. Те разкриха, че „Скиптър“ е иновативната система за мониторинг и контрол на производството на вино, която се състои от няколко компонента, които предоставят цялостен инструмент за дигитализиране и оптимизиране на процеса на производство. Изкуственият интелект, съвременните сензори, хардуер и софтуер са впрегнати в обща автоматизирана система, разработена от Даниел Русев от Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет и екипа на „Царина Уайн“, с помощта на експертите доц. Николай Стоянов и доц. Панко Митев от Университета по хранителни технологии.

Събитията вчера и днес са посветени на безплатната училищна програма за организирани ученически групи. През уикенда, освен презентациите в залите със сцени и работилници, Пловдивският фестивал на науката предлага още много възможности за срещи с учените и техните вдъхновяващи професии, както и да участват в демонстрации в зоните „Откривател“, „Изложби“ и „Из града“. На 25 и 26 ноември посещенията са без предварителни резервации.