Новината бе съобщена на заседанието на областния щаб за борба с острите респираторни заболявания

Грипната ваканция се удължава до края на седмицата. Причината е по-високата заболеваемост. Новината бе съобщена на заседанието на областния щаб за борба с грипа и острите вирусни заболявания. От петък до днес болните са се увеличили от 112 на 10 000 на 130 на 10 000. В страната, включително и в Пловдив, към момента се наблюдава втора епидемична вълна на грипната епидемия, етиологично свързана с грипен вирус тип В. Той засяга голяма част от децата – особено тези, които попадат във възрастовата граница между 5 и 15 години, обявиха от щаба.

На заседанието в областна администрация бяха обсъдени предприетите мерки на територията на област Пловдив, наличието на достатъчен брой легла в инфекциозните отделения на болниците и обезпечеността от защитни облекла и други предпазни средства. В него участваха представители на РЗИ, болници, РД на МВР, Гранична полиция, Община Пловдив, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните.

На територията на областта към момента няма изолиран коронавирус. Двете съмнителни проби  в Пловдив са отрицателни, към днешна дата не се чакат други резултати.

“Няма място за паника, всички институции са в пълна готовност. Спазваме указанията и всички масови  събития са отменени. Утре на среща с кметовете на 17-те общини  щеобсъдим още веднъж мерките по места”, каза областният управител Дани Каназирева.