При вземане на решение за разхлабване на мерките първи в училище ще се върнат начален курс, след това с приоритет са учениците от 7. и 12. клас, каза министърът на образованието на онлайн дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева

Последните теми от учебните програми на кандидат-гимназистите и зрелостниците може да бъдат отпаднат от НВО в 7 клас и от ДЗИ тази година. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на онлайн дискусия на тема „Проблеми пред дистанционното обучение по време на епидемичната обстановка“, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева. В рамките на час и половина министърът отговаря по жалби, въпроси и проблеми, изпратени до обществения посредник от родители, учители, директори на училища и граждански организации. Инициативата е в рамките на Международния ден за защита правата на човека – 10 декември.

„Следим темпото, с което учителите вървят, ще направим анализ и през март-април ще обявим точно кои теми ще отпаднат от изпитните тестове. Те обаче трябва да се проведат, защото са необходими за завършване на основно и средно образование. Проблемът е не толкова в това какъв материал ще бъде включен, а в умението на учениците да анализират и осмислят“, коментира министърът.

На този етап той не даде конкретен отговор за това дали и тази година ще бъде отложено националното външно оценяване в 4. и 10. клас, но каза, че резултатите биха дали възможност на учениците да сверят часовника си и да отчетат какво са научили и къде да пропуските им.

Според Вълчев най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация. След 4 януари, ако обстановката позволява, ще се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява в кои училища и кои класове могат да възстановят присъственото обучение.

„При вземане на решение за разхлабване на мерките, първите ученици, които ще се върнат в клас ще са тези от начален курс. След това с приоритет са учениците от 7. и 12. Клас“, поясни Вълчев.

Обмисля се при връщане в класните стаи да се организира различен график за различните класове, така както беше преди пълното преминаване към дистанционно обучение.