Всички класни стаи и фоайета, дори кабинетът на медицинското лице и помещението за хранене, вече са тотално преобразени по проекта „Обичам моето училище“

„Ако носиш детството със себе си, никога няма да остарееш“, „Висша мъдрост е да различаваш доброто от злото“, „Откривам красотата във всичко“ – тези и други послания, мъдрости и крилати фрази ще посрещнат след седмица учениците на ОУ „Екзарх Антим I“. 11 класни стаи, фоайетата и стълбищата между двата етажа са напълно преобразени по проекта “Обичам  моето училище”, чиято цел е да осигури комфортна и релаксираща среда и да повиши креативността на децата. Той се реализира вече втора година в партньорство между учебното заведение и фондация „LightSource Charity“, която създава интериорния проект и подбира фототапетите в зависимост от предмета, изучаван в дадената класна стая. Всяка е в различен цвят, като се залага основно на пастелните тонове и се поставят изображения, съответстващи на учебната дисциплина. Миналата година бяха преобразени класните стаи на втория етаж, а сега вече вътрешният интериор е напълно завършен. Постери има включително в кабинетите на медицинското лице, на психолога и в помещението за хранене.

Класната стая на 1 б клас е на морска тема и е решена в синята гама. Над русалката е изписано посланието на Далай Лама: „Бъдете добри, когато това е възможно! Това всъщност винаги е възможно“.

„Когато се отправиш на път по собствено желание, и хиляда километра ще ти се сторят като един“ е изписано на огромния постер в класната стая на 1 в клас, който тази година поема Нина Караиванова. Преди две години тя спечели наградата на МОН за най-добър урок, проведен в Етнографския музей. „Тази мъдрост страшно подхожда на моя натюрел и на методите ми на работа. Тази година съм замислила пет екскурзии“, казва началният учител. На фототапета са изобразени две летящи момичета.

Най-нетърпеливите, които вече са били в училище, за да видят какво се случва, останали смаяни и заявили, че нямат търпение да влязат в клас, разказа зам.-директорът Любомира Христова и добавя, че остава само да се сложат синьо-белите пердета от хартиени облачета по прозорците в коридорите. Посланията във фоайетата са свързани с опазването на природата: „Мисля за бъдещето на планетата“, а изображенията са на еко тема. Според нея средата повишава мотивацията на учениците и ги стимулира да напредват. „Цялото това обновление има за цел да възпита у децата естетическа нагласа и отговорност към  заобикалящата ги среда, да ги научи да работят в екип“, добавя още Христова.

Тапетите са изработени от пожароустойчива, напоена с растително лепило хартия. Лепилото се разгражда с вода и така постерите се залепят за стената.

За трета поредна година в училището ще работят две паралелки по метода 1:1 в 5 клас, като иновацията е интегриране на учебно съдържание и междупредметни връзки по математика, природни и обществени науки.

Това лято фондация „LightSource Charity“ работи също по преобразяването на пловдивската ДГ „Снежанка“, ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград, ОУ „Граф Игнатиев“ в с. Граф Игнатиево. Идеята е да изгради среда, в която детето да се чувства спокойно и комфортно, вдъхновяващите изображения да го насърчат да търсят  нови  знания, да вярва и да следва мечтите си.