Елена Станева от ЕГ "Пловдив" бе сред миналогодишните победители.

Конкурсът за есе или видео е за кандидати между 14 и 18 години, крайният срок за участие е 12 януари

Елена Станева от ЕГ “Пловдив” бе сред миналогодишните победители.

Да даде стимул за кариера на момичетата в областта на дипломацията – това е целта на конкурса за девойки между 14 и 18 години, който организира Британското посолство у нас. Кандидатите трябва да напишат есе или да направят видеоклип, отговаряйки на въпроса как биха популяризирали България на световната сцена, ако са посланици за един ден. Възгледите си момичетата трябва да опишат на български или английски език в рамките на 200-250 думи или да направят видео обръщение до 2 минути. Крайният срок за участие е 12 януари  www.ambassadorforaday.com.

Финалът ще бъде в София на 7 март, когато победителките, заедно с посланичките и жените ръководители от гражданския сектор, ще участват в заключително събитие, на което ще говори и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Това е трето издание на конкурса, като през първата година са участвали 9 момичета, а през следващата – 13. Темата на тазгодишната кампания е „България на световната сцена”. Освен да бъдат посланици за един ден, редом с жени дипломати в София, победителите ще се запознаят с особеностите на професията и ще участват в двудневна програма във Виена, за да видят как работят международните организации.

Елена Станева от ЕГ „Пловдив” бе сред миналогодишните победители и стана посланик на Индонезия.