Книги на библиотеката за гръцки език, литература и култура към Пловдивския университет  дари посланикът на Република Кипър в България Н. Пр. Мариос Кундуридис. При гостуването си във висшето училище той заяви, че в близко бъдеще фондът ще бъде обогатен с още 50 преводни заглавия.

Посланик Кундуридис се срещна с  ректора проф. д-р Румен Младенов, заместниците му, с декани на факултети и ръководители на катедри. Зам.-ректорът доц. Надя Чернева отбеляза, че в рамките на международното сътрудничество ПУ реализира партньорство с детски градини и начални училища в Никозия, както и с българско неделно училище, където има възможности за студентски практики по програма „Еразъм +“.

Деканът на Филологическия факултет доц. Константин Куцаров представи трите специалности, в учебните планове на които се предлага обучение по новогръцки език. В бакалавърската програма „Български език и новогръцки език“ и в директната магистърска програма „Балканистика“ новогръцкият език е изучаван като първи чужд език, а в бакалавърската специалност „Приложна лингвистика“ – като втори чужд език. Деканът благодари за дългогодишната финансова подкрепа от Министерството на просветата на кипърската държава. С кипърското дарение за развитието на неоелинистиката в Пловдивския университет се осъществяват културни инициативи. Ръководството на факултета обмисля обогатяване на палитрата от специалности, включващи новогръцки език в учебния план с отчитане на местните специфики и нужди.

Посланикът увери, че ще настоява пред Министерството на просветата, културата, спорта и младежта  на своята страна да не съкращава субсидиите, с които подкрепя колегиумите по неоелинистика в българските университети. Той изрази желание да изнесе лекция пред студентите в Пловдивския университет и получи покана да направи това в рамките на „Откритата катедра“ в юбилейната за университета 60-та годишнина от създаването му.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.