Учениците от Escola Profissional CIOR ще учат микропроцесорна техника и техническо чертане, гостуват на фирми партньори на училището домакин

Португалски гимназисти в продължение на две седмици ще делят класните стаи със свои връстници от Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Деветимата ученици от Escola Profissional CIOR в град Вила Нова де Фамаликау пристигнаха в Пловдив в рамките на мобилност по програма „Еразъм+“. Те изучават сходни на домакините специалности – Електроника, Електротехника и Металообработване, и заедно с двама свои преподаватели стават част от училищния живот на ПГЕЕ.

„Обучението им ще се води на английски език. Те ще усвояват знания и умения под ръководство на учителите от гимназията. Дисциплините, заложени в специално изготвената за тях учебна програма, включват изучаване на чужд език по професията, техническо чертане, микропроцесорна техника , учебна практика по електрически измервания и по електропневматика“, уточни директорът Камелия Стоянова.

Паралелно с учебните часове, възпитаниците на португалската професионална гимназия ще имат възможността да посетят и две от фирмите партньори на ПГЕЕ – „Милара Интернешънъл“ и „БТЛ Индъстрийз“, за да се запознаят със спецификата на техните производства.

За да направят гостуването им още по-вълнуващо, домакините са заложили културна програма. Учениците и техните преподаватели ще се разходят из Стария град, ще се пренесат векове назад, посещавайки Античния театър и други културно-исторически забележителности. Следващите локации са Бачково и Асеновата крепост, а техни гидове ще са членовете на Ученическия парламент.