95 на сто от снимките в “Обективно и субективно” не са обработвани, подчерта ръководителят на фотоклуба Николай Аджеларов

DSCF0602

„Обективно и субективно”. Под това мото учениците от клуба по фотография в ЕГ „Пловдив” откриха поредната си изложба за тази учебна година във фоайето на гимназията. Изложбата представя портрет, пейзажи, репортажи, спортна и стрийт фотография, фотоабстракция. Всеки от курсистите участва с най-доброто, което е сътворил през последните месеци.

„95 на сто от снимките не са обработвани. Идеята е да се научим да постигнем желания ефект с апарата”, подчерта на откриването ръководителят на клуба Николай Аджеларов. Школата съществува от 2012 година, а тази година е възстановена по проект „Твоят час”. В нея развиват таланта си основно ученици от 9 и 10 клас, които помагат и за направата на училищния вестник.

Курсистите първоначално се запознавали с техниката, с видовете светлина и различните жанрове на фотографията. Аджеларов им показал аналогови апарати, за да се запознаят с устройството и да научат кой параметър за какво се ползва. Върнал ги в годините назад, за да научат какво представлява фотолабораторията.

DSCF0592

„За съжаление в днешно време фотографията е изместена от компютрите и тя девалвира като изкуство.  В момента всичко е компютри, няма фотография. Днес всеки казва: „И аз мога да снимам”. Но момчетата и момичетата в клуба идват с невероятно желание и влагат старание и въображение да се развият. Някои се насочиха към Художествената академия в София. Други направиха сайтове, откриват изложби и това е прекрасно”, казва Аджеларов.

„Гордея се, че благодарение на ученици като вас тази гимназия продължава да е водеща в града и страната. Обещавам следващата ви изложба да бъде във фоайето на Общинския съвет, за види целият град вашия талант”, каза директорът Николай Радев.

DSCF0591