Да няма подоходен тест за помощта за 1 и 8 клас. Предлагаме тя да стане 300 лева, а не 250 лева, както е в момента. Това обяви социалният министър Деница Сачева.

Помощта за 1 клас се получава от около 44 000 деца. Според социалните служби много родители се осигурявали на минимума, за да попаднат в списъка за тази помощ, коментира социалният министър.

80 са вече одобрените родители, които да получат помощ от 600 лева. Парите се отпускат от държавата за тези, които не могат да ходят на работа, а трябва да гледат децата си, поставени под карантина.

В бюджета за следващата година ще бъде заложено и всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават месечни надбавки. Това реши вчера на заседанието си Министерският съвет. Така семействата с едно дете ще получават 40 лв., с две деца – 90 лв., а на семействата с три деца ще се отпускат 135 лв.

Към момента всички семейни помощи за деца са около 572 милиона лева. Отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 милиона на държавата.

„Нека първо бъде приет бюджетът за следващата година, после ще спуснем указания как ще става получаването”, заяви Сачева.