77% от учениците в Пловдивска област се обучават присъствено в клас, 133 са позитивните за коронавирус при последното изследване

Броят на положителните тестове в училищата се е увеличил почти 10 пъти за последния един месец. Това каза днес по Нова тв образователният министър акад. Николай Денков.

При последното изследване в понеделник са били тествани 45 831 ученици от Пловдив и областта. Резултатите на 133 от децата са положителни, както и на 37 от учителите. Заразените непедагогически специалисти са 13. Увеличението е двойно в сравнение с предходното тестване на 10 януари. Регионът се нарежда на второ място след София, където заразените ученици са 470.

От декември децата минават на скрининг в първия учебен ден от седмица, защото няма достатъчно тестове. „Ако имаше тестове за два пъти, щяха да се тестват два пъти. Дълбоко съм убеден, че това е една от мерките, които трябва да се използват”, смята министър Денков. И добави, че здравните власти решават дали да затворят училищата. Към момента решенията се взимат на локален принцип в зависимост от ситуацията.

Поради интензивното разпространение на вируса намалява броят на учениците, които са в клас, без да бъдат тествани за COVID-19. Такова право имат всички, чиито училища попадат в общини със заболеваемост под 250 на 100 000 души. През миналата седмица от тази възможност са се възползвали над 66 300 деца и младежи, а през тази те са 36 900.

Плавно се повишава броят на учениците със „зелен сертификат“, които са в училище без изследване. Над 59 600 имат вече валиден документ за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела. Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата ваксинирани са 9,11% от гимназистите, а други 11,82% от учениците от V до XII клас са преболедували COVID-19 през последната половин година.

От МОН съобщиха, че са осигурени тестове за изследването на 24 януари.

Към момента около 15% от учениците в страната учат онлайн по желание на самите тях и на родителите им. Що се отнася до Пловдив и областта, 77 на сто се обучават присъствено в клас.

По данни на РЗИ-Пловдив за изминалото денонощие са регистрирани 70 новозаразени в 28 училища от областта. Положителни 10 резултата са констатирани в 7 детски градини.