Михаил Константинов, Екатерина Михайлова и Ернестина Шинова са сред лекторите в Института за политика, чийто първи клас започна обучение днес в Пловдив

d050580f2cc51e77cc6154b548169711

Знания за институциите, ролята на конституционното право, политическа психология и лидерство. Това са част от обучителните сесии, през които ще минат първите 30 курсисти в новия Институт за политика, който започна официално работа днес в Пловдив. Гости на откриването в зала „Съеденение” бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, председателят на БАН акад. Юлиан Равалски, депутатите Милена Дамянова и Менда Стоянова, ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев.

„Институтът за политика е единствената научно-образователна институция в България със специален акцент върху политическата психология като основополагащ елемент в знанията и действията на обществените лидери. Ние сме убедени, ме най-добрият начин да управляваш промените е като ги създаваш. Адаптирали сме най-добрите практики за обучение на политици, за оценка и подготовка на кадри”, заяви на откриването проф. Антоанета Христова – директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.  Тя е председател на УС на института, а изпълнителен директор е Калина Крумова – бивш депутат, икономист и журналист.

Първите курсисти в института са представители на двете най-големи политически формации у нас – ГЕРБ и БСП, които са излъчили по 15 души от всички нива – депутати,кметове, общински съветници, членове на младежки структури. Покана била отправена към ДПС, Воля и Патриотичен фронт, но те не проявили активен интерес. Още днес стартира първата сесия от обучението по програмата „Политически лидери”. Те ще учат също политически маркетинг, сценично и медийно поведение, дрескод, административно управление на политическите организации, протокол, финансиране и работа по оперативни програми, секторни политики.

Техни преподаватели през първата седмица ще бъдат проф. Антоанета Христова, проф. Екатерина Михайлова – конституционно право, проф. Михаил Константинов – анализ на данните и математика, Ернестина Шинова и Христо Мутафчиев – сценично поведение, проф. Любомир Стойков – дрескод, ген. Калин Георгиев – национална и вътрешна сигурност.

Програмата „Политически лидери“ е създадена в отговор на нуждата от образовани, отговорни и гъвкави лидери. Тя се състои от 5 сесии с продължителност по една седмица, които ще се провеждат през месец в различни градове.

“Има въпроси, по които политиците могат да постигнат консенсус, и един от тях е образованието. Добро образование без добра наука няма. Моят апел е, когато се грижим за образованието, да не забравяме, че трябва да се грижим и за развитието на науката”, каза акад. Равалски. БАН ще дава кредити на завършилите института, които искат да продължат образованието си като докторанти.