„Ще смятам, че уроците ми са успешни, ако децата успеят да разберат текста“, казва преподавателят по български език и литература от ЕГ „Иван Вазов“ Елена Вързилова, която се включва в тв проектите “На фокус 7. клас” и “Матурата на фокус”

Как да представи три Ботеви текста в рамките на 30-35 минути или пък романа “Под игото” за половин час. Пред това предизвикателство се изпратя преподавателят по български език и литература от ЕГ „Иван Вазов“ Елена Вързилова, чиито уроци ще бъдат излъчени по БНТ.

През декември миналата година тя получила предложение от националния експерт по български език Александър Трингов да се включи в проектите на МОН и БНТ “На фокус 7. клас”, свързан с националното външно оценяване по предмета, и “Матурата на фокус” – свързан с първия задължителен зрелостен изпит на дванайсетокласниците.

„Предвид факта, че и през настоящата учебна година учениците се подготвят за тези изпити в условията на пандемия, проектите са чудесни. Те включват преговор на целия необходим материал и за двата изпита: предвидените уроци за 7. клас са 60, за 12. клас – също толкова. В момента текат снимки на тези уроци в БНТ, някои се излъчват вече и по БНТ2: в понеделник от 8:00 часа (с повторение в 15:00 часа) – урок за 7. клас, а в сряда и четвъртък – схемата за часовете е пак същата – уроци за 12. клас. Повторения има и през почивните дни“, разказва Елена Вързилова.

През миналата година също се излъчваха телевизионни уроци, с които обаче се залагаше преди всичко на това учениците да успеят да вземат задължителния учебен материал по предмета. През тази година фокусът е друг: външното оценяване за 7.клас и матурата.

„Едва ли някой знае колко много часове отнема подготовката на един такъв урок. За мен си е изключително предизвикателство да се събера в толкова кратко време, затова реших, че в тези уроци ще използвам и работни листове на ученици от моите класове, в които важната информация е синтезирана. А и това ме доближава много до истинската работна атмосфера с децата, която липсва в този формат. Умишлено, когато правя уроците, взимам пред себе си единствено художествения текст – без учебници, без помагала. Излишно и безсмислено е да повтарям дословно онова, което пише в тях и което децата със сигурност са прочели. Ще смятам, че уроците ми са успешни, ако учениците успеят да разберат текста с онова, което представям пред тях. Разберат ли го, няма значение как и какво ще ги питат във формата на изпита – те ще успеят да отговорят правилно. Учат ли наизуст формулировки – в ученето им няма много смисъл“, категорична е Вързилова.

В презентациите си използва и рисунки на ученици от гимназията, които с ентусиазъм се включили в това предизвикателство: да помогнат за разбирането на текстовете и с визуално въздействие. Вързилова благодари за подкрепата на Елица Атанасова, Ангелина Томова, Васил Шарков, Павлина Калагларска, Елия Дюзенова, Борислава Христова, Савина Трифонова, Николина Бозева.

Пловдивският преподавател е част от екипите и по двата проекта – за 7-ми и за 12-ти клас. Освен на националния експерт, тя благодари за помощта и на учителите участници от миналогодишния формат, с които се запознала на място, и които също много й помогнали с натрупания вече телевизионен опит.

Екипите включват основно учители от столични училища. Вързилова и Шинка Дичева от Математическата гимназия в Пловдив са единствените, които всеки понеделник и вторник пътуват до София за снимки.

Вързилова е признателна и на директора на ЕГ „Иван Вазов“ Вихра Ерамян, която приела идеята и я подкрепила в начинанието да се помогне на децата, които са изправени пред предизвикателството да се подготвят за изпитите по време на обучение в електронна среда от разстояние.

„Има ученици, които нито притежават необходимите устройства, нито пък умения, за да учат качествено. Телевизионният формат компенсира до голяма степен тези липси“, убедена е Вързилова, която ще снима общо 18 урока.