В навечерието на изборите синдикат “Образование“ отправя призив да не се източват училищните бюджети

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние.

По данни на синдиката около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. Поне 30% от педагозите са изразили желание да се имунизират веднага при наличие на РНК ваксина.

„При създалата се ситуация на обучение от разстояние в електронна среда за всички, пролетната ваканция трябва да започне от 1 април, не е удачно системата да заработи два дни преди ваканцията“, коментира лидерът Юлиян Петров.

Той за пореден път заявява позицията си за отмяна на външното оценяване в 4 клас, поради специфичната обстановка тази година.

В унисон с приближаващите избори, които се провеждат на територията на образователните институции, синдикатът отправя апел към политическите партии и ЦИК да спрат да източват училищните бюджети за дейностите, които обезпечават изборния ден, и да пестят консумативите.

„Става дума за осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева“, уточнява Петров.

1 КОМЕНТАР

  1. Радвам се, че има някой, който се сеща за съществуването на непедагогическия персонал, без който детските градини няма как да съществуват!

Коментарите са затворени.