8aa7de071d2a9994323b3ad163958060

Министерството на образованието и съответната община да регулират приема на деца в първи клас. За това настоява лидерът на образователния синдикат на „Подкрепа” Юлиян Петров. Според него двете институции трябва да се намесят в създаването на организация по приема на първокласници по работещия европейски модел – родителите да избират между две училища на териториален принцип. Същата система се прилагала и в Канада. По този начин броят на учениците в паралелка щял да се ограничи до 26, а учениците в едно училище да не надхвърлят 800.

В новия образователен закон обаче няма подобен текст за организацията на приема, така че реално няма основание за намеса, коментират от гилдията.

Не е тайна, че родителите са нетърпеливи и подават документи за предпочитаните от тях училища още от октомври. Някои директори вече имат по над 100-150 молби, въпреки че реалният прием се извършва през май. Други школа са въвели срокове за внасяне на заявления, които започват от април.

Претъпкването на някои училище води до проблем с качеството на обучение, затова се прибягва до двусменен режим, да не говорим, че липсват помещения за целодневно обучение, коментира още Юлиян Петров.