Здравословното хранене и опазването на околната среда са допълнителните теми към тазгодишното събитие на 27 септември

Европейският ден на спорта в училище  ще се проведе за поредна година на 27 септември – една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот. Всички българските училища, които желаят да се присъединят, могат да се регистрират в сайта на сдружение БГ Бъди активен, координатор на програмата за България.

Първите 200 училища, които заявят участие, ще получат допълнителни материали за  организация на събитията и награди за учениците. Предвиждат се демонстрации или състезания, покана на професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната дейност.

Тази година специалните теми за допълнителни спортни игри в училищата са здравословното хранене и опазването на околната среда. Чрез забавни занимания децата ще научат нови неща за балансираното хранене в ежедневието и важността му като допълващ елемент към физическата активност. Игрите, посветени на опазването на околната среда, ще са с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране. Всяко училище само избира  и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на инициативата.

Сдружение БГ Бъди активен отново е осигурило награди за училищата, които покажат най-голяма ангажираност с темата за спорта, здравословното хранене и опазването на природата., В сайта на организацията са представени критериите за оценка и класиране на училищата.

България участва в Европейския ден на спорта в училище за пети път. През 2018 г. към инициативата се присъединиха рекорден брой участници – повече от 90 000 ученици и над 12 000 възрастни от над 400 училища от повече от 200 населени места.