Регионалният лидер на синдикат "Образование" Цило Нейчев и областният лидер на "Подкрепа" Атанас Кръстев изложиха аргументите си относно дейността на директора на ОУ "Петър Берон".

Родители твърдят, че атмосферата е спокойна и са доволни от обучението. Контра подписка от педагози и Обществения съвет в защита на Стефан Кичуков ще бъде внесена в просветното министерство

Регионалният лидер на синдикат “Образование” Цило Нейчев и областният лидер на “Подкрепа” Атанас Кръстев изложиха аргументите си относно дейността на директора на ОУ “Петър Берон”.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще сезира Пловдивската прокуратура за сериозни нарушения на директора на ОУ „Петър Берон” Стефан Кичуков, а пред министъра на образованието Красимир Вълчев настоява за освобождаването му от ръководния пост. От сидниката са изпратили писма до МОН и до прокуратурата, която да прецени дали има извършени престъпления.

Сред упреците,  описани в документите, са, че директорът е упражнявал натиск върху учители да напуснат сами, като завеждащата административна служба Стефка Джамбазова дори е била заключвана в кабинета му. Самата тя разказа, че на 8 януари била повикана от директора, който й направил забележка за техническа грешка, допусната от нея в екселска таблица. Тя заявила, че веднага ще я поправи, но той я изненадал с думите: „Вземи бял лист и пиши заявление за напускане по взаимно съгласие. Не искам повече да работим заедно“. Джамбазова останала шокирана, още повече, че директорът поставил ултиматум да не напуска кабинета му, докато не напише молбата.

Училищният синдикален председател Цветослава Григорова, освободеният вече учител Стефан Пипков и завеждащ ЗАС Стефка Джамбазова.

„Почувствах, че ми става зле и поисках да отида до кабинета на медицинската сестра. Той дойде заедно с мен и дори влезе вътре, въпреки моите настоявания да напусне. Предупреди ме, че след прегледа ме чака да се върна. Оказах се с високо кръвно, бях без яке и телефон, а той ме държа повече от час в кабинета си. Заплаши ме, че повече няма да си намеря работа в образованието, защото нямало да каже добра дума за мен. Аз имам 20-годишен опит, сменила съм трима директори и с никого не съм имала конфликт“, разказа Стефка Джамбазова.

До момента тя все още не е подала молба за напускане. Два пъти излиза в болнични. След като й се извинява и заявява, че повече няма да налага тормоз, в първия ден, когато се връща на работа, Кичуков я посреща с въпроса: „Кога ще си подадеш заявлението?“ Сега тя отново е в болнични.

Натиск е оказван общо върху петима педагози, каза днес лидерът на „Подкрепа“ в училището Цветослава Григорова, която е счетоводител. Един от тях е Стефан Пипков – преподавател по история. Той е бил по заместване до септември миналата година, но директорът го повикал през май и го принудил да си подаде молбата. По същата схема е освободена и Силвия Милчева.

„Проблемът е, че когато работодателят освободи служител по взаимно съгласие, на работника му се изплащат четири заплати, а не едногодишно обезщетение, както при уволнение. Ако приемем, че въпросните учители са имали нарушения, значи Кичуков е можел да ги освободи заради несправяне със служебните задължения“, коментира областният лидер на „Подкрепа“ Атанас Кръстев.

Той и регионалният шеф на синдикат „Образование“ Цило Нейчев се срещнали с началника на РУО Иванка Киркова, за да сигнализират за нарушенията. На срещата преди две седмици тя повикала и директора Стефан Кичуков, който заявил, че ще коригира поведението  и работата си. Но това не се случило.

Нейчев разказа, че останал истински шокиран, когато Кичуков му предложил да убеди Джамбазова да си подаде молбата, а след това да й съдейства за намирането на друга работа. По думите му Кичуков не бил компетентен да изпълнява ръководна длъжност, тъй като не притежавал нужната компетенция. И припомни, че е начело на училището след спечелен конкурс през декември 2018 година.

От синдиката възразяват остро срещу факта, че в училището липсва учителска стая, което било пълен абсурд в 21 век. Вместо това стаята, когато някога се е използвала за работа на педагозите, била превърната в стоматологичен кабинет. От „Подкрепа“ показаха подписан договор за 129 лева месечен наем и питат кому е нужен зъболекар, след като на 200 метра от училището е ДКЦ II, а освен това школото страда от недостиг на помещения. От договора не ставало ясно кой поема тока и водата и как е организиран достъпът на пациенти, след като кабинетът е на територията на учебно заведение.

Според синдиката Кичуков е платил 3000 лева на фирма, за да премести архива на училището, който се намирал в мазето и бил частично унищожен от влагата.

От своя страна родители твърдят, че атмосферата е спокойна след оттеглянето на предишната директорка, по чието време имало обиди и грозни сцени в присъствието на децата. Според тях обвиненията в момента са от хора, които са нейни приближени. Тя също продължавала да работи като логопед.

Представители на Обществения съвет и родителите дойдоха на днешната пресконференция, за да заявят подкрепа за Стефан Кичуков, като са обявили и подписка. В нея от вчера до днес са се подписали 37 учители от учебното заведение.

„Конфликтът с освободените учители е след сигнали на родители, а не защото директорът се саморазправя с тях. И двете ми деца са учили там и мога да направя сравнение с предишното и настоящото ръководство“, заяви Милена Билярова. Елица Делчева от Обществения съвет каза, че твърдо стоят зад Кичуков, който успял да възстанови „съсипаното“ училище и в момента педагозите работели отлично.

Пред “Уча в Пловдив” директорът Стефан Кичуков заяви, че няма конфликт с никого и че по-голямата част от педагогическия екип стои зад него. По думите му не може да се говори за нарушен психоклимат, а що се отнася до освободените учители, всички те имали противоречия с родителите и напуснали по свое желание след недоволството, а не под натиск.

“Недостигът на помещения е причина за липсата на учителска стая, но това е от години. Преди години самият екип е взел решение да се преобразува учителската стая в класна, тъй като липсвали достатъчно кабинети. В момента има обособено помещение от 18 квадрата, но то не може да осигури оптимални условия за 50-членен педагогичеки екип. Предстои да прекроим една класна стая и да я превърнем в учителска. Когато има проблем, винаги се оптивам да го реша. Не се притеснявам от действията си”, коментира Кичуков.

Представители на Обществения съвет и родители показаха подписката в защита на директора Стефан Кичуков.