Училищата монтират камери в кабинетите без видеонаблюдение. 4580 подадоха заявление за допускане до матура, началникът на РУО Иванка Киркова праща писма за съдействие до общините и Областния кризисен щаб

55 учебни сгради ще бъдат подготвени за провеждане на зрелостните изпити в Пловдивска област, обяви началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Утре се очаква просветният министър Красимир Вълчев да обяви конкретните дати. Чиновете ще бъдат разположени така, че да има метър и половина разстояние, за да се спазят изискванията за социална дистанция. Училищата имат ангажимент да монтират камерив кабинетите без видеонаблюдение.

4580 зрелостници са подали заявление за допускане. На първата задължителна матура по български език ще се явяват 4493. За поредна година най-предпочитан предмет за втория задължителен изпит се оказва английският език –1185 кандидати. 999 са поискали да се явят на биология, а 499 – на философски цикъл. Тест по география ще решават 295 зрелостници, 259 са предпочели задачите по математика. С всяка изминала година намалява броят на учениците, които избират историята – тази година те са 74. 48 са поискали изпит по физика, а само 20 – химия. Стопяват се и желаещите за изпит по немски, сега те са 89, а по френски – 69. Матура по испански и италиански ще държат съответно 44 и 39 зрелостници. 18 са избрали руския.

В сравнение с миналата година са по-малко и 12-класниците, избрали за втора матура държавния изпит по специалността. РУО ще организира и трета матура за 60 абитуриенти.

Киркова подготвя писмо до кметовете на общини от областта и до Областния кризисен щаб относно организацията за провеждане на зрелостните изпити. Много от учениците в пловдивските гимназии пътуват от съседни на Пловдив общини, а предвид ситуацията, свързана с пандемията, междуградският транспорт е несигурен. Много превозвачи съкратиха автобусните линии, заради намаления пътникопоток. Призивът на Киркова е кметовете по места, както и щабът, да съдействат, за да може 12-класниците да бъдат преди 7.30 часа в съответния изпитен център. В случай на нужда тя препоръчва да се използват и училищните автобуси.

„Разчитам много и на директорите, които добре знаят кои деца са пътуващи. Организацията не се отличава особено от тази през миналата година, надявам се до началото на юни поетапно да са отменени мерките, нужно е всички да се пигрижим за гладкото протичане на кампанията. Квесторите трябва да са в училище по-рано и от учениците, но за втора поредна година правим така, че те ще следят за реда в училището, в което преподават, за да не се налага масово пътуване и на учители”, поясни Киркова.

Учебната година за зрелостниците приключва на 14 май. Това е датата, до която трябва да бъдат оформени годишните им оценки, без резултатите от изпитите по специалните предмети в професионалните и гимназиите по изкуства.