Талантите на ОУ „Кочо Честеменски“ направиха възможен виртуалния празник, подготвиха презентации за героя от Априлското въстание, играха балет, свириха на пиано и класическа китара

Строфи от емблематичния Вазов цикъл „Епопея на забравените“ прозвучаха в изпълнение на 6-годишния Калоян Кънчев на днешния патронен празник на ОУ „Кочо Честеменски“. Момчето от подготвителна група, което наесен ще е първокласник, изпълни част от одата „Кочо“, която възхвалява защитата на Перущица и героя от Априлското въстание, чието име носи неговото училище.

Деца, родители и ученици отбелязаха днес във виртуалното пространство 79-тата годишнина от основаването на училището.

„Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото“, каза в приветствието си директорът Златна Алдженаби. На учениците тя пожела да бъдат упорити и да следват мечтите си, да бъдат добри хора и да успяват навсякъде със знания и умения. Към колегите учители се обърна с благодарност за „професионализма, благородството и всеотдайността да дават на младите хора увереността и силата, с които да вървят напред“.

Четвъртокласници припомниха знакови моменти от живота на революционера, взел дейно участие в организирането и провеждането на Априлското въстание и който се оказва сред обсадените защитници на Перущица в църквата „Св. Архангел Михаил“, заедно с жена си и детето си.

Стихове за България прозвучаха в изпълнение на първокласници и деца от подготвителните групи. Съчетания по художествена гимнастика, балетни композиции, спортни танци, изпълнения на пиано и електрическа китара представиха разностранните таланти на възпитаниците на училището.