Масирано ВИП присъствие за откриването на новата придобивка в ОУ „Кочо Честеменски“, която е и първа за страната – областен управител, зам.-кмет и началник на РУО прерязаха лентата

Цветно пиано, което свири, когато детето ходи по клавишите, пукане на най-мното балони за определено време, математическа въртележка, която генерира задачи в зависимост от възрастта на децата. Това са само част от възможностите, които дава интерактивният под – най-новата придобивка в ОУ „Кочо Честеменски“. Малгуганите от подготвителна група ще имат шанса да се обучават в една наистина магическа среда, след като училището спечели проект по общинската програма за модернизация на учебния процес. Съфинансирането от страна на общината е малко над 11 000 лева, останалата половина е от училищния бюджет. Интерактивният под бе инсталиран днес от „G-Мax technology“. Експертите проведоха  обучение на учителите от училището за възможностите, които дава образователният инструмент.

Преди старта на обучението бе организирано официално откриване и водосвет. Лентата прерязаха областният управител Здравко Димитров, зам.-кметът по образование Стефан Стоянов и началникът на РУО Иванка Киркова. Няколкоминутно закъснение попречи на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов също да хване ножицата. Сред ВИП гостите бяха още зам.-областният управител Петър Петров, общинският съветник и спряган за евентуален кандидат-кмет на БСП Николай Радев. Директорът на ЕГ „Пловдив“ бе придружаван от директора на Математическата гимназия Веселина Карапеева. Експертът по начално образование в РУО Васка Атанасова и главен експерт от общинската просветна дирекция Озден Мурадова допълваха списъка на официалните гости.

Уникалният образователен инструмент се състои от компютър, проектор, комплект от сензори за движение и стойка за монтаж на тавана с различни приложения под формата на игри, с които децата учат, докато се забавляват. Интерактивният под реагира на движение по него и дава възможност за общуване в реално време. Подът може да поддържа едновременно около 30 допира. С помощта на компютър могат да се използват различни ефекти, като пъзел от плодове, есенен листопад, насекоми, футбол, пиано.

Учителят може да избира измежду голям набор от ефекти спрямо темата на урока или заниманието. Така децата не само учат, но и се забавляват, развиват наблюдателност, концентрация, умения за работа в екип, като същевременно подобряват своите двигателни способности.

„Едно е да кажеш на детето: „Бъди бърз!“, друго е то само да го усети, когато му възложиш по-най-бързия начин да спука 10 балона, проектирани на пода. Системата дава възможност и за работа с деца със специални образователни потребности“, обяснява педагогическият съветник Златка Драгнева.

Инсталираните 60 игри, разделени на секции, са подходящи за обучение на деца от подготвителна група до 6 клас. Системата моделира въпроси и отговори, а освен това позволява и състезание между децата. Максималният брой участници в една ситуация е 4. Всяко направление – математика, български, чужди езици или обществени науки, съдържа 16 въпроса в 4 цветови зони. След като се появи въпросът, учителят го чете, а часовниковата стрелка започва да се върти и детето трябва да отговори за определено време дали за трите пеперуди, които вижда изобразени на пода, има същия брой цветя. Или пък да определи къде се намира прозорецът спрямо него – пред, зад, встрани.

Интерактивният под е резултат от усилията на училищния екип за писане на проекти. На 8 септември трима учители заминават за Финландия, за да се запознаят отблизо със сочената като най-добра образователна система. Те ще гостуват по проект на партньорски училища. През март догодина е предвидено обучение в Исландия. Двама педагози ще обменят опит с колегите си за използването на дигиталните технологии в обучението. Какви дейности на открито развиват в Малта ще научат пловдивски преподаватели при посещението си през май в островната държава. Друг екип от ОУ „Кочо Честеменски“ ще пътува за Кипър по проект за мениджмънт на класната стая.