Със събраните томове ще бъдат обособени кътове за четене в ОДК, останалите ще бъдат дарени на детски градини и училища

Инициатива за събиране на книги в навечерието на предстоящите празници стартира утре Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК Пловдив. Мотото е „Подари любима книга, създай коледно преживяване“, а призивът към децата и учениците от школите е да оставят свое любимо заглавие в основната сграда на институцията на бул. „Шести септември“ 193 в срок до 9 декември.

Една част от събраните книги ще бъдат използвани за обособяването на кътове за четене в ОДК, а останалите ще бъдат дарени на детски градини и училища за обогатяване на библиотечния им фонд. Разпределението ще се осъществи от комисия, избрана от педагогическия съвет.

Предвид факта, че не могат да бъдат обхванати всички образователни институции на територията на община Пловдив, съобразно броя на събраните книги, може да се приложи принципът на теглене на жребий по райони, като се определи броят на институциите в район, уточняват организаторите на инициативата.

Целта е децата и учениците на ОДК да бъдат привлечени като активни участници в благотворителната инициатива, като ще бъде създаден дневник, в който да се вписват имената им. На първа страница на книгата могат да отправят личното си послание към детето, до което тя ще достигне.

„Книгата е най-стойностният подарък, който носи обич и топлина, знание и послание. Тя разкрива нови светове, дава надежда и криле за сбъдване на мечти“, казва директорът на ОДК Озден Мурадова.

За подарената книга всяко дете ще получи благодарствен адрес.