Педагози ще споделят опит и добри практики на традиционното събитие, организирано от РУО

„Предизвикателства, възможности и идеи за повишаване учебните постижения на учениците от начален етап“ – това е темата на седмата регионална конференция „Училището – място за деца“, която се организира традиционно от Регионално управление на образованието. Тази година тя ще се проведе на 23 и 24 юни в Хисар, а участие ще вземат 130 начални учители от 40 училища в Пловдив и областта.

Старт на форума ще даде старши експертът Васка Атанасова, чиято презентация обобщава добрите страни и проблемите, свързани с националното външно оценяване в 4 клас, което се провежда вече 15 години.

“Стимулът да предприема за поредна година изпитанието – организацията на този форум, са въпросите на учителите „Предвижда ли се конференция? Кога? Има ли нужда от помощ?“ Обяснявам си този интерес с факта, че през годините сред началните учители от област Пловдив се създаде професионална общност – признание, получавано не един път. И ако има нещо, с което като експерт в РУО-Пловдив, отговарящ за начален етап, наистина се гордея, то е точно това – общността на началните учители, в която има взаимна подкрепа, обмен, обсъждане. Това е пътят, по който заедно сме изпробвали различни методи, техники, подходи на обучение, критично сме отделяли стойностното, което е приложимо към конкретните условия, създавали сме добри училищни практики. Част от тях ще намерите в Електронния сборник, публикуван на сайта на РУО. Темата, която ги обединява, е „Предизвикателства, възможности и идеи за повишаване учебните постижения на учениците от начален етап  или … 15 години национално външно оценяване в IV клас“, казва Васка Атанасова.

Програмата на форума е обособена в четири тематични направления – преодоляване на дефицити, установени при анализа на резултатите от НВО; интегриране на IT в уроците в начален етап; предимствата и предизвикателствата в STEM обучението; семейството – партньор в обучението от разстояние в електронна среда. На конференцията ще бъдат представени добри практики на начални училища от областта.

Конференция ще започне с нетрадиционен поздрав от учениците от НУ „Св. Климент Охридски“ – с. Войсил. Децата ще се опитат да убедят гостите на живо, че да омесиш вкусна питка не е лесна работа и че майсторлък се постига с желание, знания и много упражнения.