3 милиона лева е допълнителното финансиране, за да се насърчат професионални паралелки с очакван бъдещ недостиг на пазара

21769162_1723771281262870_370681387_o

Допълнително финансиране за професионални паралелки с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда е предвидено за следващата година. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след среща с просветната гилдия в Пампорово. За целта са предвидени  3 млн. лева отгоре, като идеята е да се насърчат професионалните гимназии да ориентират профила си към потребностите на пазара на труда.

Диференцираното финансиране на професионалните паралелки в зависимост от бъдещото търсене е предложено според министър Вълчев със закона за държавния бюджет и като промяна в закона за предучилищното и училищното образование.

Предстои да бъде разработен механизъм, по който ще се предоставят допълнителните средства, но със сигурност голяма част ще са за техническите професии. Паралелките с най-остър недостиг ще получат повече пари от тези с по-малък дефицит на пазара на труда.

„От една страна искаме да насърчим учениците със стипендии, а от друга да преструктурираме профилите на професионалните гимназии в съответствие с търсенето”, уточни Вълчев.

Коментирайки завишените средства за образование в бюджета за 2018 година, образователният министър прогнозира, че общините ще получат различно увеличение -от 3 до над 20 процента. Средното е между 5 и 10 на сто.

Промените в разпределителния механизъм предвиждат повече средствата в по-малките училища и детски градини, а отделно от това се въвежда допълнителна диференциация на финансирането за малките отдалечени общини. Всички общини ще получат допълнително финансиране за образование, независимо от това, което е за увеличението на учителските заплати.

С общините в областните центрове се водят разговори да се продължи финансирането на кариерните центрове след 31 декември.