През настоящата учебна година МОН подпомага 42 български неделни училища във Великобритания, а общият брой на децата и учениците, записани в тях, е над 5000. Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в българското училище „Иван Станчов” към посолството на България в Лондон. През миналата учебна година то чества своята 35-годишнина. Той бе посрещнат с изпълнение на стихотворенията „Обич“ на Дора Габе и „Татковина“ на Петко Славейков. Министърът връчи на училището знак с кирилицата с пожелание да продължи мисията на училището да съхранява българщината.

Българското училище „Иван Станчов” е създадено през 1987 г. като форма на обучение по български език и литература, история и география на България за децата на българските дипломати и служителите в български държавни фирми. В този си вид съществува до 1991 година, когато поради липса на средства е закрито. През есента на същата година посланик Иван Станчов създава ново училище, което отваря врати за децата на всички българи в Лондон. То продължава своята дейност и до днес и изиграва съществена роля за разкриване и развитие на български неделни училища към задгранични представителства в други точки по света.

През настоящата учебна година в него са записани 192 деца, като от тях 182 са включени в групи за допълнителни дейности – народни песни и танци, празници и традиции, театрален и кино клуб, „Околен свят“, „Човекът и обществото“.

През настоящата учебна година по Национална програма „България – образователни маршрути“ на МОН  ще има отделен модул само за българските неделни училища, каза министър Цоков, който, заедно с посланика на България във Великобритания Марин Райков, проведе среща с представители и на други български училища в Обединеното кралство. Целта е повече български деца да се докоснат до знакови места, свързани с историята ни, и да заздравят връзката с България.

Посланик Райков акцентира върху важността на училищата, които действат към българските посолства и често са призвани да изграждат умения на децата дори да комуникират със своите баби и дядовци, защото в противен случай езиковата преграда се оказва непреодолима. Според него тези училища са по-важни от всякога поради увеличаващата се българска диаспора.

Директори и учители разказаха за трудностите, които срещат, но и за голямата удовлетвореност от своята работа, когато виждат постигнатите резултати.

С подкрепата на МОН предстои да се организира форум за българските училища в чужбина, в който ще вземат участие лектори от СУ „Св. Климент Охридски“ и университета в Кеймбридж.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.