Децата в детските градини и учениците от 1 до 4 клас ще получават повече биологични и местни продукти. Това предвижда проект на промени в наредбата за прилагането на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в детските и учебните заведения. С предложените изменения се цели увеличаване дела на местните и биологично произведени продукти в доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата. Идеята е изграждане на здравословни хранителни навици у децата и учениците.

Двете схеми се финансират от Държавен фонд „Земеделие“. Прилагането им за учебната 2023/2024 г. ще се довърши по досегашния ред. За следващата учебна година срокът за подаване на заявления за одобрение на доставчици се удължава от 1 май до 30 юни 2024 г.

Предвижда се през новия програмен период броят на доставките на биологично произведени продукти да бъде 9 от общо 50 за цялата учебна година и за двете групи хранителни продукти, вместо досегашните от 4 до 6. Предвидено е също не по-малко от 26 от конвенционално произведените и всички биологични плодове и зеленчуци, доставяни по схемите, да бъдат от български земеделски стопани. Новото изискване заменя досегашното половината от доставките на плодове и зеленчуци да бъдат от земеделски стопани, регистрирани като такива. По този начин ще се увеличи делът на всички български плодове и зеленчуци местно производство, смятат вносителите от Земеделското министерство. С промените се разширява и асортиментът на продуктите за разпространение сред децата и учениците. Предвидено е включването на нов вид плодове, като допустими за доставка вече ще са малините и боровинките в порция по 125 г.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.