Във въздуха действията изпреварват мисълта, казват Стефан Личовски и сестра му Велина, която е републиканска шампионка на гръб, но 30 пъти е политала от 3000 метра

1426695_618499748189056_1093164253_n

 

Когато скачаш, трябва да си отпуснат, за да усещаш въздушната струя. Не бързината е важна, а правилното решение. Макар че действията изпреварват мисълта. Думите са на плувците от Спортното училище Стефан и Велина Личовски, чиято друга голяма страст е парашутизмът. Братът, който успешно се справил с матурите и сега се готви за изпитите в Националния военен университет, има 150 скока, а бъдещата 11-класничка вече 30 пъти е политала от 3000 метра.

DSCN0525

Това обаче едва ли може де бъде тълкувано като необичайно, като се има предвид, че майка им Екатерина е балканска шампионка по парашутизъм и има зад гърба си 2500 скока. В момента работи като учител по физическо. Баща им пък е инструктор по парашутизъм моторно летене.  Братът и сестрата били едва 2-3-годишни, когато се озовали на летищата.

„От малка се занимавам със спорт. Спомням си времето, когато излизахме от залата по спортна гимнастика, за да се отидем плувния басейн. Спортът калява не само тялото, но и духа. И двамата с брат ми обичаме предизвикателствата и силните усещания”, категорична е 17-годишната Велина.

Преди да усетят насладата от скоковете, трябвало да извървят дълъг път, като се започне от сложния теоретичен материал, мине се през наземната подготовка и се стигне до овладяването на техниките и преодоляването на естествения страх при първите скокове. Най-важното било да се подсигуриш така, че да не допуснеш произшествия.

Стефан бил 15-годишен, когато направил първия си скок. За три години успява да запише 150.  Политал всеки месец по два пъти, като изключим зимния период. Любимото му място е село Ерден, до Монтана.

DSCN0539

„ Тренирал съм и спортна гимнастика, и скокове във вода, имам републикански титли и бронз от Балканиада, но съм решил, че ще ставам пилот. Надявам се да се справя с изпитите”, казва Стефан.

Велина е поставяла рекорди на гръб на 50 и 100 метра, записала е участие в Младежките олимпийски игри в Трабзон през 2011 година, носител е на републикански титли, но също е амбицирана да следва пътя на брат си и да стане пилот.

„От високо светът е хубав и чист, всичко е подредено, шосетата са прави, няма дупки. Хаосът започва, щом се приземиш. Искаме да превърнем хобито си в професия, а за това са необходими много усилия, знания и упоритост”, казват двамата Личовски.

1 КОМЕНТАР

  1. Браво на това момче, също и на сестра му ! Истински Българи!

Коментарите са затворени.