През 2020 година: 120 възпитаници са завоювали призови места на държавни, балкански и европейски първенства

Плувец оглави топ 10 на Спортното училище. За втора поредна година Йосиф Миладинов „Младост 91“ застана начело на класацията. Негов учител по спортна подготовка е Стефан Георгиев. На държавното първенство по плуване при юноши старша възраст, което се проведе на открит басейн във Варна, Йосиф  успя да запише два нови национални рекорда, като с единия от тях допълнително смъкна времето в олимпийския си А норматив. На 100 метра бътерфлай обявеният за „Най-добър млад спортист на 2019 година“ записа време от 51 секунди и 55 стотни, а в свободния стил на 100 метра – 49 секунди и 27 стотни.

„С гордост можем да обявим, че през изключително трудната 2020 година 120 наши възпитаници, завоювали призови места на държавни, балкански и европейски първенства, ще бъдат включени в състава на центъра за подготовка на резерв за спорта за високи постижения към Спортно училище „Васил Левски“. Сред тези талантливи ученици, треньорският съвет към Спортно училище „Васил Левски“ трябваше да определи и призовата десятка“, обясни директорът Ружка Генова.

На второ място се класира Николай Стоичков. Той е част от националния отбор на България в неговата възраст. Николай се нареди четвърти на световното първенство по вдигане на тежести в Перу, в категория 96 кг при кадетите до 17 г. Представителят на СКВТ „Марица“ с учител по спортна подготовка Борислав Налбантов направи два успешни опита в състезанието – 132 кг в изхвърлянето при второто си излизане на подиума и 160 кг в първото си изтласкване, а малко не му достигна да закове накрая 168 кг над главата си.

На трето място се класират състезателките на ВК „Марица“  Златина Друмева и Мила Пашкулева с учител по спортна подготовка Атанаска Никифорова. Девойките станаха част от националния отбор, представил страната ни на европейското първенство по волейбол, проведен в Хърватия и Босна и Херцеговина от 22 до 30 август.

Четвъртото място е за Венелина Петкова, лека атлетика, с учител по спортна подготовка Тодорка Тодорова. Девойката от АЛСК „Тракия 96“ беше част от състава на българския отбор на Балканският шампионат за юноши и девойки, който се проведе през септември в Истанбул. Венелина е шампионка на копие при юношите и девойките под 20 години през 2020 година. Избрала е пътя на спорта и смята да продължи обучението си в НСА „Васил Левски“.

Петото място заема гребецът Христо Кирачен с учител по спортна подготовка Златко Караиванов. Тренира в СК „Хеброс“ от седем години. Христо е част от националния отбор на България през последните три години и е в олимпийския резерв на училището. Има амбиция да продължи образованието си в НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.

На шесто място се нарежда Радостина Ангелова, кану-каяк, с треньор Димитър Генов. Радост тренира в СККК „Тракия“.

На седмо място  се класират двама състезатели – Ивета Кунчева и Иван Мегленчев. В избрания от тях спорт кану-каяк ги тренира учителят по спортна подготовка Нина Мекерешка. Близката им цел е на Европейското първенство през 2021 година да завоюват призови места.

Осма се нарежда Преслава Зокова. Учител по спортна подготовка на плувкинята е Ваня Димитрова. Преслава успешно се развива в ЖПК „Младост“ и тази година стана двойна шампионка на завършилото в Благоевград държавно лично отборно първенство по плуване за юноши и девойки младша възраст на 50 и 100 метра бруст.

Девети е Илиян Вардинов. През 2017 година е приет със  спорт плуване, а учител по спортна подготовка му е Славяна Раденкова – ПК „Пловдив 2019“ – Пловдив. Тренира от тригодишен. През последните две години той е част от олимпийския резерв на училището. Негов идол е Майкъл Фелтс.

На десето място се класира Александър Делчев, борба свободен стил, с учител по спортна подготовка Александр Грибков. Седмокласникът тренира в СКБ „Локомотив“.

Онлайн премиера

На онлайн представяне на „Книга на добрите идеи“ са поканени всички учители и ученици на Спортното училище. Събитието ще се проведе в електронна среда през платформата на Майкрософт Тиймс на 16 декември от 9 часа.

“Книга на добрите идеи” има за цел да насърчи благотворителната дейност на кампанията „Българската Коледа“. Авторът й Михаил Георгиев е роден през 1991 г. в Пловдив. Завършва Спортно училище „Васил Левски“ с профил плуване, а след това поема към Манчестър, Великобритания, където завършва бакалавърска степен по Спортен мениджмънт.

В книгата авторът описва преживяванията и трудностите, през които е преминал в личния си живот, обиколката си из Европа.