Петокласникът Мартин Давчев получи ключа на познанието от директора Ружка Генова

Звездата на българското плуване Йосиф Миладинов, който постави нов национален рекорд на 50 метра бътерфлай и се класира за полуфиналите на Европейското първенство по плуване в Рим през август, и лекоатлетка Пламена Чакърова, завоювала първо за страната отличие от Европейското по лека атлетика до 18 години, печелейки бронз на скок на дължина в Йерусалим, вдигнаха трибагреника на церемонията за старта на учебната година в Спортното училище. По традиция учебното заведение дава начало на занятията и тренировките в първия ден на септември.

„Училищният живот има уникален ритъм, изпълнен с труд и усилия. Образованието е най-значимата инвестиция, а спортният успех е вашата сила. Доверете се на вашите учители и треньори, те знаят посоката“, обърна се към учениците директорът на училището Ружка Генова. Тя поздрави също учителите с призив да напътстват и вдъхновяват децата, а към родителите – да ги подкрепят.

Ключа на познанието с пожеланието да бъдат еднакво усърдни в учението и в спорта получи днес от името на петокласниците Мартин Давчев, който тренира плуване. Той се качи на сцената, за да отправи поздрав от името на най-малките възпитаници на Спортното училище по повод първия учебен ден. След това Генова му връчи символа, който получават новопостъпилите в редиците на школото, дало национални, европейски, световни и олимпийски шампиони.

По традиция учениците, които за първи път прекрачват прага на училището, произнесоха клетва и обещаха: „с възрожденски плам да усвоявам знанията и уменията, които са ми необходими в живота и в спорта, така че да доминирам над моите противници. Да влизам безстрашно в надпреварата и чрез всички позволени средства да побеждавам…“ След като зам.-директорът Величка Мицина лисна менчето, към класните стаи поведе 5 б клас плувецът Йосиф Миладинов. Мартин Тодоров (вдигане на тежести) влезе в клас с 5 а клас. Другите две нови паралелки – 6 в и 7 б клас прекачиха школския праг, водени от Евгени Енев (овчарски скок) и Анна-Мария Стоилова (спортна аеробика.)

Поздравителен адрес към ученици и учители бе получен от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева.