МОН обеща средства поне за една нова сграда, подкрепа ще получат и други пет проекта за разширяване и изграждане на детски градини, обяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

Пловдив ще строи ново училище. Просветното министерство е обещало отпускането на средства за поне една учебна сграда, обяви днес зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Община Пловдив е предложила 11 проекта по 3-годишната програма на МОН за строеж, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища.

„Имаме обещанието, че поне 6 от тях ще бъдат финансирани – изграждането на едно училище, строителството и разширяването на 5 детски градини. Това, до голяма степен, ще реши недостига на места и поетапното преминаване към едносменен режим, каквато е държавната политика“, каза Стоянов. До 10 дни се очакват окончателните резултати кои от подадените проектни предложения получават одобрение.

Община Пловдив е предложила да бъдат изградени две основни училища. Едното – в двора на Хуманитарната гимназия, където да се премести ОУ „Княз Александър I“. Двете училища от години делят една сграда, а помещенията не стигат и учениците се обячеват на две смени. Идеята за другото е бъде зад МОЛ Пловдив, където общината има терен от 10 декара. Намерението е там да бъде пребазирано ОУ „Драган Манчов”, за да се освободи място за Математическата гимназия, с която съжителстват от десетилетия. По повод декларираното нежелание за преместване от страна на ръкоството на “Драган Манчов”, Стоянов заяви, че тепърва ще се водят разговори и добави, че има доста училища на двусменен режим, така че няма да остане празно, но целта е да се реши проблемът с МГ.

„Кандидатствахме за основно училище, защото максималната финансова подкрепа по националната програма е 5 млн. лева. Предварителните разчети показват, че за кампус на Математическата гимназия ще са нужни около 25-30 млн. лева, а общината не може да си позволи подобно дофинансиране“, обясни Стоянов.

Според актуалните данни на образователния отдел на общината, Пловдив има нужда от още 2000 места в детските градини и ясли, за да се вмести в стандартите и да премахне забавачките в подблоковите пространства.