Целогодишната образователна програма с практическа насоченост за ученици има за цел чрез народните занаяти да ги мотивира да се развиват професионално в областта на българското традиционно изкуство

Договор между Министерство на културата и Община Пловдив за създаване на Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив през 2021 година бе подрисан днес. Проектът е на дирекция „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара.

Училището се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции. В него ще се обучават деца от пловдивските училища. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

Проектът за Занаятчийско училище е насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие. По този начин ще се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, ще се стимулира техният творчески заряд и предприемчивост. Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври.

Проектът дава възможност през летните месеци в обучението да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

Стойността на проекта е 100 000 лв. Предстои той да бъде утвърден от Общинския съвет, като координационните и образователни дейности ще бъдат изпълнявани от членове на Регионалната занаятчийска камара, а комуникационната програма, логистиката, рекламата и отчетността – от Община Пловдив.

За проекта:

Знанията и уменията ще бъдат преподавани от 20 занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства, издадени от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците. Планираната продължителност на всяко занимание е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета. Учебното съдържание на програмите ще бъде уникално, тъй като те ще се създадат специално за нуждите на проекта. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно.