С награждаване на заслужили учители и творци, шествие и концерти Пловдив ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 май в 9 часа в Актовата зала на Хуманитарна гимназията е церемонията по удостояването с почетна значка на град Пловдив на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.

По същото време започва празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, която ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай. В 10 часа официалните лица и гости, предвождани от свещениците, се отправят към площад „11 май“ за тържеството по повод празника. Слово пред паметника на първоучителите ще произнесе кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, след което ще бъде отслужен празничен молебен. Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли ще завърши с полагането на венци и цветя.

В 10.45 ч. е началото на шествието към площад „Централен“, което ще се предвожда от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Шествието се движи по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“, площад „Стефан Стамболов“ и завършва на Централния площад.

Пред бившата сграда на БНБ концерт ще изнесе Сборна духова формация към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На Римския стадион шествието ще посрещнат учениците от фанфарен оркестър при СУ „Св. Паисий Хилендарски“, а на стълбите на „2019“ ще се състои тържествен празничен концерт с участието на пловдивските хорове „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева“,вокална формация „Бамбини“,вокална формация „Куклици“; хорове към НУМТИ „Добрин Петков“, камерен хор „Иван Спасов“, дамски хор „Тримонциум“, пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, младежки хор „Отепето“ към Артцентър „Алехандро“, вокална група на Академията на Госпожа Опера. Дилигент ще бъде проф. Златина Делирадева. Към шествието ще се присъедини детският гвардейски отряд на ДГ „Мая“. На откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ ще свири Представителен духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.

Официалната церемония по връчване на почетните значки на Пловдив на 14 млади творци ще се състои в 12 часа в Заседателната зала на община Пловдив.

Празничният ден ще завърши с концерт на група „Тангра“. Мястото е откритата сцена пред общината, началото е в 18.00 часа.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.