Наесен 60 паралелки в 15 училища ще работят по модела „1:1“, каза зам.-кметът Стефан Стоянов

Община Пловдив бе отличена с престижната американска награда „Smart50“ на Smart Cities Connect, Smart Cities Connect Foundation и US Ignite късно в понеделник. Всяка година тя се връчва на 50-те най-иновативни и трансформиращи местните общности проекти в света.

Кандидатурата на Община Пловдив бе фокусирана върху внедряването, ползите и успехите на модела „1:1“ в общинските училища. Обучението, при което всеки ученик и учител в паралелката разполага с персонален, е втори етап от внедряването на облачни технологии. На практика в тези класове няма учебници и тетрадки и целият учебен процес – материали, работата в клас, домашни, групова работа и презентации, се осъществяват в защитена среда във виртуалното пространство. „1:1“ е образователен проект, който съдържа всички елементи на съвременните технологии и помага на децата да усвоят важни дигитални умения като сигурно използване на интернет, дигитална култура, ползване на онлайн ресурси, работа с различни устройства, критично мислене.

„Тази награда е голямо признание и стимул за общинските политики в областта на образованието, за самите училища, и най-вече за учителите. От 2016 г. извървяхме дълъг път по дигитализацията и въвеждането на облачни системи“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. Той припомни, че проектът „1:1“ обхваща 21 паралелки в 9 училища, като на есен се очаква те да са над 60 в 15 учебни заведения.

Журито на „Smart50“ е оценило високо положените усилия за  учебен процес, базиран на съвременни технологии и иновативни методи за преподаване като проектно-базирано обучение.

Компания в международната класация на Пловдив правят Токио, Сан Франциско, Канзас, Тампа, Хонконг, Монреал, Хайфа.