Ученически съвети от цялата страна ще споделят опит и обменят идеи във виртуална среда, експерти, директори, учители, педагогически съветници, психолози и юристи ще участват в дискусиите

Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Младежки съвет – Пловдив ще бъдат домакин на тридневен онлайн форум за ученическо самоуправление. Събитието е под патронажа на Регионално управление на образованието и ще се състои на 7, 8 и 9 май. Това е първото от серията инициативи, които поставят фокус върху ученическото самоуправление в страната, търсят проблемите и посочват добрите примери.

Ученици от Национална търговска гимназия, ЕГ “Иван Вазов” и Национална гимназия по древни езици и култури “Свети Константин-Кирил Философ” ще представят структурата и дейността на ученическите си съвети.

В събитието ще вземат участие експерти, директори, учители, педагогически съветници, училищни психолози и ученици от цялата страна. Те ще научат повече за добрите практики в областта на ученическото самоуправление, за историческото развитие на ученическите и младежките организации в България и ще участват в дискусии и разговори по темата.

„Програмата на форума, през разкази от практиката на успешни ученически съвети, исторически и юридически погледи към темата, има за цел да представи част от механизмите на мотивация и работа досега, да разкрие основните ценностни ориентири и дейности“, пояснява Симеон Марков – председател на Ученическия парламент на ЕГ „Иван Вазов“. Той ще бъде модератор на дискусията “Общински, регионални и национални политики за ученическото самоуправление. Механизми на мотивацията”.

Дискусията на 8 май  ще е на тема: “Ролята на ученическото самоуправление в обществения живот на средното училище” с водещи Илко Василев – заместник-директор на ЕГ „Иван Вазов“, и Теодора Пампулова – педагогически съветник. В нея ще вземат участие Снежана Йотовска, педагогически съветник в СУ „Черноризец Храбър“; Мая Ночева, педагогически съветник в СУ „Пейо Яворов“; Наталия Любенова, училищен психолог в СУ „Емилиян Станев“ –  Велико Търново; Павлина Георгиева, педагогически съветник в СУ „Проф. д-р Асен Златаров“- Първомай.

На финала на форума ще бъдат връчени сертификати за участие.