Национален форум „Стратегии и решения за работещо STEM образование“ стартира утре в Пловдив. Събитието цели да повиши информираността за STEM подхода в обучението и да подчертае ползите от прилагането му в образователната система, да представи европейски и национални визии, стратегии, политики, инициативи и програми. Началото ще бъде дадено утре в 9.30 часа в хотел „Империал“ с онлайн приветствие на еврокомисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Обръщение към участниците ще направи и зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

По време на форума ще бъдат споделени добри световни и местни практики, подходи и ресурси. „Инструменти за подпомагане на учителите за устойчиво преподаване на STEM“ е темата на презентацията на д-р Андреас Кастнер – образователен експерт от Германия. За интегриране на STEM подхода в началното и средното образование ще говори Ангелина Скараки – експерт в сферата на STEM и роботиката от Гърция.

Директорът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров ще представи иновации в обучението по природни науки и математика, а европейските възможности за STEM иноватори ще презентира д-р Лъчезар Африканов – преподавател в сферата на образователното лидерство, коучинг и дизайн мислене.

Старши учители по биология и химия от страната ще споделят опита си в сферата на дигиталното STEM обучение.