Началникът на РУО Антоанета Пакова отличи призьора в категория „Начално образование“

Пловдив бе домакин на днешната церемония по връчване на Европейската награда за иновативно обучение. Четири български учебни заведения получиха отличия за 2022 година за успешно финализирани проекти по програма „Еразъм+“. Това е второто издание на инициативата на Европейската комисия в областта на училищното образование, която се провежда под егидата на българския еврокомисар Мария Габриел. Тя отправи онлайн обръщение към „всички вас, които мислят нестандартно, които вдъхновяват и мотивират своите ученици, за да се повиши авторитетът на учителската професия“.

Участниците от цялата страна бяха приветствани от зам.-областния управител Даниела Николова, началника на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова и изпълнителният директор на Център за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов, които връчиха и наградите. Тази година след отличените няма пловдивски учебни заведения.

От номинирани 35 български проекта, отличени бяха 4: ОДЗ „Радост“ – Бургас (предучилищно образование), ОУ „Хр. Смирненски“  – Хасково (начално образование), ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Видин (средно образование) и ПГ по химични технологии и биотехнологии “Мария Кюри“ от Разград (професионално образование).

Изпълнителният директор на ЦРЧР Михаил Балабанов съобщи, че на европейско ниво са отличени 98 проекта от 29 страни. Следващата седмица в Брюксел всички те ще бъдат отличени на официална церемония.

“Четене без граници” е проектът на ОУ “Христо Смирненски”. Той е с продължителност 24 месеца и в него са включени ученици от 6 до 14 години. От училището разказаха, че с преподаватели от 9 европейски държави са обединили своите усилия, за да мотивират  учениците да четат. Проектът включва и родители.

Професионална гимназия “Проф. Д-р Асен Златаров” от  Видин е отличена заради проекта им, който търси и намира връзките между отделните предмети. Заедно с колеги от седем държави преподаватели от гимназията са изработили методология, която да помага на учителите да обясняват по достъпен начин научните понятия. Документът е качен на сайта GoScience. Мариета Георгиева, директор на училището, каза, че проблемът с четенето с разбиране не е само български и затова целта на международния екип е била с различни методи да се преодолява този дефицит.

В ПГ по химични технологии и биотехнологии “Мария Кюри”, Разград, практикуват изнесено обучение във фирми, което дисциплинира учениците и ги прави по-отговорни. По проект на „Еразъм+“ децата са се убедили в Италия защо е важно да се учат чужди езици. Гимназията е застъпила обучение, при което една тема (водата, въздухът) се разглежда едновременно по различни учебни предмети – биология, химия, физика.