Празник на реката / Пиро-музикален светлинен спектакъл, фотограф: Росина Пенчева / студио ПУНКТ ----- River Feast / Pyrotechnic show with music and lights, photographer: Rosina Pencheva / studio PUNKT

Документалната поредица в сътрудничество с National Geographic събира милиони почитатели в от Източна и Централна Европа, “Завръщане” ще има премиери в Италия и Великобритания

Празник на реката, фотограф: Росина Пенчева 

Пловдив се превърна в главен герой на две филмови продукции по повод домакинството на града като Европейска столица на културата. Документалната поредица, резултат от успешното сътрудничество с National Geographic, вече събира милиони почитатели в страните от Източна и Централна Европа. Популярният български журналист и блогър Драго Симеонов влиза в ролята на водещ и гид. Приключенският му дух го отвежда отвъд комфорта на така познатата му столица, в която е израснал, и го пренася в красивите обятия на втория по големина град в страната, избран за Европейска столица на културата за 2019 г. За да опознае по-добре духа и същината на Пловдив, водещият се среща с експерти и местни жители, които го отвеждат до интересни локации и споделят малко познати истории и факти за миналото и природата на древния град. Петият сезон на „Explore Bulgaria“ включва шест епизода, посветени на приключенията на екипа и водещия в търсене на уникални истории и истини за Пловдив.

Новият филм на Ники Илиев “Завръщане” започна своя път с премиера на 15 октомври в Пловдив и продължава с планирани дати за пилотни прожекции в Италия и Великобритания. Точно 25 години след паметното футболно лято на България през 94-та, трима приятели се завръщат у дома от всички краища на света, за да помогнат на друг свой приятел от детството да спаси родната си къща. Алекс (Ники Илиев) трябва да убеди брадовчед си Бранимир (Башар Рахал) да не загърбва завета на дядо им (Стефан Данаилов), като събори фамилния им дом и построи на негово място модерна бизнес сграда. Единственият начин за това е приятелите от детството да се обединят отново и да победят професионалния отбор на Бранимир в градския маратон. Задачата се оказва изключително трудна, а поредица от безумни случки и абсурдни препятствия поставят на изпитания дългогодишното им приятелство. Героите на филма се завръщат към спомените за детските мечти, първата любов, семейните ценности и истинското приятелство, за да открият, че независимо от промените и разстоянието на времето, някои неща остават завинаги същите.

Девет месеца след началото на 2019 са реализирани 6 международни кампании във Великобритания, Италия, Германия, Литва, Белгия, Франция и Испания, отчитат от фондация „Пловдив 2019”. Заедно с Министерство на туризма експерти от екипа са популяризирали културното наследство и събитията в града на световни форуми, като World Travel Market в Лондон,  Берлин, Москва.

От 2017 година са реализирани 4 успешни журналистически тура с над 526 международни медии, като само от началото на 2019-а са генерирани над 500 публикации. Произведени са и 15 репортажни филма, над 350 интервюта, като те достигат до повече от милиард и половина аудитория в целия свят.

За пръв път Пловдив попада едновременно и се задържа в най-гледаното време на редица престижни международни медии, като Euro News, BBC  World, The Guardian,The Daily Telegraph, Rai TV, Corriere della Sera, Financial Times, Radio Television Suisse, Kleine Zeitung. New York Times го обяви за една от топ дестинациите на годината, а The Independent му отреди отговорността да е едно от най-предпочитаните места за живеене в България. Пловдив е не само град с богато културно наследство, но и съвременен, и както отбелязва новозеландският Stuff “Най-добре пазената тайна на Европа”. Успяхме да провокираме интереса и на медийните гиганти от Азия – Xinhua, ТAСС, Baijiahao Baiduи.

Според данни на Националния статистически институт това води и до устойчив ръст на туризма в града от спечелването на титлата до края на 2018 г. Приходите от нощувки са завишени с 34 %. Според междинен мониторинг този ръст обхваща едва 30 % от посетителите на събитията от програмата. Останалите използват интернет платформи за настаняване в апартаменти и къщи, а на този етап не попадат в официалната статистика. Отчетените нощувки за 2018 са 1 069 414. Бизнесът реагира на търсенето, инвестирайки в над  40 нови места за настаняване от 2014 г.