Работна група с представители от всеки район ще пише правилата за класиране, до месец Общинският съвет гласува новата наредба. Дотогава директорите няма да приемат заявления

dscf9779

След централизирането класиране за детските градини, община Пловдив въвежда онлайн прием и за първи клас. Това стана ясно днес на работна среща между училищни директори, зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, общински и експерти от Регионалното управление по образование. С влизане в сила на новия закон за училищното образование се присъпва и към нова организация на прием на първолаци. Работна група с представител на съответното кметство, по един директор от район, юрист от общината, синдикати и родител ще определя критериите, по които ще се осъществява класирането. До един месец трябва да са ясни правилата, за да бъде изготвена наредба, която да се внесе за гласуване в Общинския съвет.

“Имаме четиригодишен опит с приема за детските градини и съм относително спокоен, че ще се справим без сътресения. До края на март училищният план-прием трябва да е определен и да вървим към целодневна организация. В някои училища ще се наложи ограничаване на приема, това ще доведе до брожения, но нямаме друг вариант, освен да спазим закона”, обясни зам.-кметът Стефан Стоянов. Той припомни, че по темата се дебатира от три години насам, но така и не се е сигнало до консенсус.

dscf9776

Всяко училище, в което има прием на първокласници, ще влезе в единната платформа. Инициативата за внасяне на заявления ще е на родителите. Те решават дали да кандидатстват онлайн или да подадат документи на място в училището. Ако изберат втория вариант, ангажимент на директора е да въведе данните в общата система. Там училищата могат да рекламират постиженията, допълнителните дейности и извънкласни форми, за да привлекат интереса на родителите.

Обходите по адреси, които училищата регулярно извършват на подлежащите на обхват деца от техния район, остават. Вероятно класиранията ще бъдат три.

Работната група ще реши какви точно да бъдат критериите за класиране и кой каква тежест да има. Директори поставиха въпрос за работното място на родителите и попитаха дали близостта му до училището ще носи точки. Не остана без коментар и адресната регистрация, която родителите обичайно сменят, за да се уредят в предпочитаното от тях училище. Вероятно ще се запази досегашното условие – да не е променяна към 1 януари на съответната календарна година, в която детето постъпва в първи клас. Как ще става приемът – по паралелки или по списъци, децата от подготвителните групи в училищата ще имат ли предимство за съответното школо, дебатираха още директорите. Те настояват също в заявленията родителите да посочват желаят ли целодневна организация и да бъдат запознати в детайли какво означава този избор. Самите директори ще имат видимост кои деца са пожелали тяхното училище, както и данни на родителите им.

Деца от съседни населени места също ще имат право да подават заявления, уточни общинският експерт Славина Кабранова и добави, че датата и часът на подаване на документите нямат никакво значение при класирането.

До Нова година никой директор няма да приема документи за прием на първокласници. Това ще стане едва след гласуване на наредбата.

dscf9780

1 КОМЕНТАР

  1. Системата Ви е с извинение и без извинение “пълен ташак”. Малкия ми син ходи на детска градин на 2 километра от нас при налична детска градина на 150 метра, защото сме от тъпанарите дет са сключли брак и не печелят точки за самотен родител. Ходи в тази градина защото точно тогава въведохте системата в градините. Сега като ще е първи клас решихте да въведете тая простотия и в училищата. Просто страхотно. Кой знае в кое начално регионално училище ще го приемат. Най-вероятно пак в шикер махала.

Коментарите са затворени.