26-годишната Ива Златарева защити докторантура по имунобиология

Докторантура по имунобиология защити успешно в университета Кингс колидж, Лондон пловдивчанката Ива Златарева. 26-годишната бивша възпитаничка на Английската гимназия е най-младата българка, която през март тази година успешно представи разработката си пред авторитетно жури. За две от откритията на научния екип, в който работи д-р Златарева, Кингс колидж е подал документи в патентното ведомство на Великобритания. Патентованите знания и резултати от работата й могат да послужат в разработки срещу автоимунни заболявания, като болест на Хром и язвен колит.

От 2012 г. Ива учи „Молекулярна генетика и фармакология” в Кингс колидж в бакалавърската програма на университета. През 2015 година получава стипендия от Биомедицинския научен център и Кингс колидж, за да влезе в програма 1+3 (1 година магистратура по транслационни биомедицински науки + 3 години докторантура). Цялата си докторска дисертация по имунобиология тя подготвя в лабораторията на своя научен ръководител Ейдриън Хейдей.

„Учих и направих дисертацията си за 3 години, което е изключителен късмет. Щастлива съм, че имам и публикация в едно от най-престижните научни списание в нашия бранш „Нейчър имунолоджи“, казва Ива. Най-значимият обект на изследване били Гама-делта Т клетки от стената на дебелото черво у човека, открити през 1985 година от научния й ръководител. Т-клетките са вид лимфоцити, по-известни като бели кръвни телца.

“Но има много видове лимфоцити. Освен това в тялото си имаме и Алфа-бета Т клетки. За тях вече притежаваме повече познания как работят. Те са необходими на човек, за да има адаптивна имунна реакция. Клетките на вродената ни имунна система са първите, които реагират, когато имаш някаква инфекция. След това те комуникират с клетките на придобитата имунна система, които спомагат за изчистването на инфекцията и създаването на имунна памет. Това позволява при повторна зараза със същия микроорганизъм, тялото ни да се изчисти по-бързо от инфекцията. Знаем каква е ролята на Алфа-бета Т клетките при тези процеси, но не ни е много ясно какво точно правят Гама-делта Т клетките. Моят принос е свързан с рецептора на повърхността на Гама-делта Т клетките. Всяка клетка може да носи различен рецептор на повърхността си. При Алфа-бета Т клетките това дава възможност те да разпознават различни патогени. При Гама-делта Т клетките не е много ясна функцията на различните рецептори на повърхността им. Открих, че само определен вид Гама-делта Т клетки реагират на експерименталните условия“, обяснява Ива Златарева.

Амбицията й е да продължи да се занимава с наука и да трупа опит в лаборатория, работейки с различни методи на изследване.