600 заявления са постъпили в Регионалното управление на образованието за обучение от къщи

Пловдивска област е сред рекордьорите с най-много желаещи да продължат обучението си от къщи. 40% от учениците в цялата страна, които са избрали да продължат да учат онлайн и след връщането на техните класове присъствено, са от региона, каза просветният министър Красимир Вълчев. Същата тенденция се наблюдава и във Варна. По данни на МОН към момента в режим на обучение от разстояние в електронна среда са общо около 1500 ученици.

Статистиката на Регионалното управление по образованието под тепетата показва, че в областта са 600 ученици от различни етапи. Сред тях най-много са десетокласниците и зрелостниците, на които предстоят изпити – национално външно оценяване за завършващите първи гимназиален етап и матури. Именно подготовката за тях се оказва и причина мнозина да искат да продължат обучението от дома си, особено за амбицираните за по-висок успех, които разчитат и на допълнителни уроци и курсове. Оставането в домашни условия щяло да им осигури повече време да наблегнат над темите, които им куцат.

Най-много заявления са подадени от ученици на ЕГ „Пловдив“. Според ръководството една от причините е, че класните стаи са оборудвани с камери и има техническа възможност да се учи от къщи. Когато ученик учи от дома си, а класът е присъствено в час, чрез камера, насочена към дъската и учителя, той гледа в реално време. Според разпоредбите на МОН обаче, за да не се нарушава учебният процес за останалите, той е само наблюдател.