Модното шоу ще се проведе през септември на кораб по Сена, 18-годишната Варти Ехигян подготвя колекция от прически с цветя

Пловдивско дарование ще представи страната ни изключително престижния форум за млади таланти в Париж, организиран от фондация „Гийом“. Тя е създадена през 1982 г. от прочутия коафьор, скулптор и покровител на изкуствата Гийом Гуглиелми, която подкрепя фризьори между 18 и 27 години, организира обучения и международни събития за тях. Изключителния шанс да представи себе си и България на тазгодишното събитие на фондацията през септември се падна на бившата възпитаничка на Националната търговска гимназия, вече първокурсник в Нов български университет, Варти Ехигян. 18-годишният талант спечели националната надпревара, а това й осигури място сред участниците в парижкия форум, който ще се проведе на кораб по река Сена. Млади таланти ще споделят опит и ще представят идеите си в областта на модните прически.

„Темата тази година е прически с цветя, по която в момента се готвя и правя модна колекция. Това е най-важната среща на младите таланти от всички краища на света, известна още като Junior Forum, и едно от най-значимите събития в света на фризьорството. Участниците се включват в обучения и се подготвят за Нощта на звездите, където изнасят свое шоу с музика, танцьори, тематични прически и обща концепция“, казва Варти, която е част от екипа на Салон за красота „Сузи“.

Фондацията

Фондация „Гийом България“ е част от Международната организация под опеката на Intercoiffure Mondial. Гийом Гулиелми (1903-1989) е един от най-великите творци на нашия век. За да може да запази наследството му за бъдещите поколения, Intercoiffure създава „Fondation Guillaume”.

През 1936 г. той отваря собствен салон на Пето Авеню, който се превръща в място за срещи на най-красивите и известни дами в Париж. Подстригването и прическите на Гийом са белязали цяла епоха, тъй като отразяват духa на модата по това време. През същата година той прави подстригването „Page”, а през 1947 г. прическите му създават „New Look” на Christian Dior.

През 1949 г. създава линията „Syncopée”, смесица от къса и дълга коса в хармония на цветове. С линията „F“ той изобретява геометричния разрез, изпреварвайки всички други по това време. Гийом е оформял прическите на моделите от повечето колекции Haute Couture в Париж.

През 1963 г. той създава „Лъвицата“ за художника Леонор Фини – прическа, която става световно известна.

Линията „Vivante” (1972) е последната му и една година по-късно Гийом затваря легендарния си салон, за да се посвети на скулптурата и писането.

През 1982 г. Гийом отваря салон в САЩ за Elisabeth Arden.

Жан Кокто, когото среща през 1940 г., става личен негов приятел, както и много други големи имена: художниците Кристиан Берар и Груо, писателката Луиз дьо Вилморин, танцьорката Ивет Шовире, модистите на Christian Dior.

Личните произведения на изкуството и неговите колекции – прекрасни бронзови скулптури – могат да бъдат видени в Дома на нациите, Париж.

Като талантлив скулптор Гийом за първи път оформя прическите си в глина и едва когато намира перфектната линия и хармония, той ги прилага на практика. Той създава и насърчава много млади фризьори, на които преподава.

Фондацията на негово име предоставя подкрепа под формата на програми за международен обмен, младежки форум ,семинари с шоу, фотосесии, работилници и възможност за създаване на собствени колекции.

“Бъдещето принадлежи на младите; ние трябва да ги разберем, ако искаме да запазим бъдещето на нашата професия”, казва Гийом Гулиелми.