Подготвя се и тестване за ученици, първите паралелки ще е от ЕГ „Иван Вазов“, обявиха от Центъра за творческо обучение

Пловдивски учител стана първият педагог в България със сертификат за прилагане на дигитални умения. Преподавателят по български език и литература от ОУ „Яне Сандански“ Станислава Стоянова успешно приключи обучението си по програмата Applied Digital Skills и ще получи официалния документ на тържествена церемония довечера в Дома на културата.

Център за творческо обучение, който съвместно с община Пловдив въведе програмата за дигитализация и ползване на облачни технологии в училищата, надгражда проекта с обучение по медийна грамотност и сертифициране на дигиталните умения на учениците. В момента тече усилена подготовка, за да може на 30 юни първите две паралелки в Езикова гимназия „Иван Вазов“, които се обучават по модела 1:1, да се явят на теста. Изпитът е в реално време след предварителна регистрация, като се администрира от разстояние.

Ръководителят на Центъра за творческо обучение Александър Ангело се завърна преди дни от среща в Сан Франциско, която за първи път събира партньрите на Гугъл, които специализират в образованието. Това са 108 организации от цял свят, от които 29 в Европа, Близкия Изток и Африка. Центърът за творческо обучение е единствената организация в Централна и Източна Европа, която покрива България и Румъния. Поводът да бъде включена страната ни е именно намерението да стартира процесът на обучение и сертифициране на учители за работа с облачни технологии.

„Ние сме част от най-съвременния тренд за подготовка на учители за иновативни умения. Очаква се през 2020 г. броят на обхванатите учители в цял свят да достигне 2 млн. души, 1,5 млн. преподаватели да бъдат обучени, а 115 000 да се сертифицират“, обясни Ангелов.

Пловдив е абсолютен лидер в тази посока. Към момента има 152 сертифицирани от Гугъл учители, които работят с облачните технологии, а в цялата страна те са 300. Преподавателят по български език и литература от ЕГ „Иван Вазов” Елена Вързилова пък е първият за тази година Гугъл сертифициран обучител – т.е. тя вече има права да обучава не само учениците, а и своите колеги. Тя също ще получи сертификата си на церемонията довечера. Преди нея този статут получиха още Светослава Шишиньова от ПГ по хранителни технологии и техника и Панка Вълева от СУ „Черноризец Храбър“. Така общо в цялата страна тези учители стават 9. Идеята е те да квалифицират колегите си и да разпространяват добрите практики.

Зам.-кметът Стефан Стоянов отличи Елена Вързилова.

В момента в Пловдив 7 паралелки в шест училища прилагат системата 1:1, при която всеки ученик има свой хромбук. Устройството е създадено специално за образователни цели. Учениците разполагат с акаунт за достъп във виртуалната класна стая, а преподавателите създават и качват в облака електронни ресурси. Системата позволява групова работа онлайн и извън училище. Моделът 1:1  се прилага в ОУ „Димитър Талев”, ОУ „Яне Сандански”, ПГ по хранителни технологии и техника, ЕГ „Иван Вазов”, СУ „Черноризец Храбър” и ОУ „Екзарх Антим I”. Очаква се до края на годината паралелките да станат 20, като броят на обхванатите ученици достигне 500.