Директорът на ОУ „Райна Княгиня“ Мария Гайдарова отново става зам.-министър на образованието

Пловдивски училищен директор влиза за втори път в служебен кабинет. Директорът на ОУ „Райна Княгиня“ Мария Гайдарова отново поема средното образование в ресорното министерство. След като през 2017 година тя бе поканена от проф. Николай Денков за зам.-министър и оправда доверието, сега отново заема ръководния пост. Вече 23 години тя стои начело на пловдивското ОУ „Райна Княгиня“. От 2014-а е председател на фондация „Световен образователен форум България“, която само преди месец стана пълноправен член на Европейската федерация на работодателите в образованието (EFEE) и се присъедини към Европейския секторен социален диалог в образованието.

През февруари м.г. Гайдарова бе номинирана за член на борда на Европейската асоциация на училищни директори (ESHA). ESHA представлява 37 организации в 24 страни и включва 64 000 училища – лидери в началното, средно и професионално образование. Окончателното гласуване на направените номинации ще бъде през юни т.г. и в него ще вземат участие всички 37 представители с право на вот в Общото събрание на организацията. Гайдарова е единственият представител на България с право на глас в Общото събрание.

Три пъти е носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН. Удостоена е с почетния знак на Пловдив за съществен принос за развитието на образователното дело.

През 2014-а й присъждат приза „Директор на годината“ в националния конкурс на Синдиката на българските учители. От 2010 до 2013 година е била зам.-председател на Съюза на работодателите в системата на средното образование за Пловдив.

Завършила е Математика, математическо осигуряване, информатика, педагогика в  СУ ”Св. Климент Охридски”, а впоследствие „Организация и управление, теория и евристични методи“. Организирала е национални семинари и обучения, международни конференции, майсторски класове. Има първа професионална квалификационна степен по организация и управление. Специализирала е в Университета Уорчестър и има диплом по „Изследователски и иновативни  методи на работа в образованието. Коучинг, лидерство и мениджмънт“. Предстои й защита на докторска дисертация по методика на обучението във Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет.

Има издадени сборници по математика за 5 клас и за 6 клас, съавтор е на книга “Да оценим учебното заведение”. Нейни публикации намират място в национални и международни издания и медии.

Участник е в работни групи към МОН и Община Пловдив по проблемите на образованието в България, разработване на законопроекти и стратегии за развитие, стандарти към новия Закон за предучилищно и училищно образование. Инициатор и двигател на проекта  „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.