Димитър Димитров от ОУ „Димитър Талев” и Жана Дамянова от МГ заминават за седмица в тренировъчната база в Измир

2

12-годишният Димитър Димитров от OУ „Димитър Талев“ и 14-годишната Жана Дамянова, ученичка в МГ, спечелиха по една пълна стипендия „Пловдив“ за учебно-тренировъчен лагер, създаден по модел на NASA в Измир, Турция. Двамата победители ще прекарат една седмица през август в Space Camp Turkey, след като се пребориха с 30 участници на извънредния конкурс, обявен от Община Пловдив и Център за творческо обучение в конкурс . Надпреварата за есе и видео есе се проведе извън редовната годишна програма за набиране на участници, в рамките на сътрудничеството между Общината и Центъра, който е координатор на програмата. Стипендията покрива разходите по престоя, храненето и пътуването на децата.

Желаещите за участие трябваше да напишат авторско есе или видео есе на една от следните теми: „Аз пътувам през „тунел“ на времето”, „Моята Земя след 300 години” или „Роботите – моите приятели”.

Всички отзовали се кандидати показаха отлична изразителност и голямо въображение, за което поздравяваме както тях и техните родители, така и учителите им от ОУ “Душо Хаджидеков”, ОУ “Васил Левски”, ОУ “Яне Сандански”, СУ “Св. Патриарх Евтимий”, СУ “Св. Софроний Врачански”, Френската гимназия “Антоан дьо Сент Екзюпери”, езикова школа “Пловдив”, както и МГ “Акад. Кирил Попов”, OУ “Димитър Талев”, обявиха организаторите.

Трима пловдивски ученици спечелиха частични стипендии в редовния конкурс. Денислав Дюлгеров получи 50% подкрепа, а Арман Терлемезян и Божидар Вълков – 25 на сто.

Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.