Момчетата и момичетата от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ се срещнаха с Майкъл Лопез- Алегрия – астронавт на NASA и AXIOM, дегустираха космическа храна и наблюдаваха Слънцето с телескоп за обсерватории

Среща с Майкъл Лопез- Алегрия – астронавт на NASA и AXIOM, дегустация на космическа храна и наблюдение на Слънцето на телескоп, предназначен за обсерватории. Това бяха само една част от атракциите за учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ по време на посещението им на научния фестивал „Ало, Космос“ вчера в столицата. Форумът събра над 1000 деца от цялата страна с интерес към науката, сред които пловдивски осмокласници и деветокласници от профил „Природни науки“ и професия „Програмист на изкуствен интелект“.

Специален гост на форума беше астронавтът Алегрия, който е рекордьор с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути, прекарани извън космически кораб. Той отговори на десетки въпроси, с които го атакуваха учениците, и ги насърчи да запазят интереса си към науката и да бъдат усърдни в подготовката си, ако искат да станат изследователи.

Голям интерес предизвика живото включване от Атлантическия океан на рекордьора на Гинес Стефан Иванов. Преди два дни българския екипаж се е отправил от Южна Норвегия, като целта е да прекосят Северния ледовит океан и да стигнат до най-високата северна точка.

Децата и младежите можеха да разгледат 40 щанда и да участват в десетки демонстрации и работилници.

Бяхме на представянето на портал по проект Galaxy Zoo, с който се канят млади изследователи доброволци да участват в класифицирането на морфологията на галактиките и откриване на астероиди в космоса, разказаха пловдивските ученици. На уебсайта на Galaxy Zoo доброволците преминават няколкоминутно обучение и след това започват класификация на неизвестни галактики чрез уеб интерфейс .

Те дегустираха храна за астронавти на българската фирма „Антарта“, чиито специалисти разказали за технологията на производство. Всеки ученик пробвал плодове, зеленчуци и сирене, предназначени за менюто на астронавтите.

Учениците се срещнали с д-р Петко Динев – собственик на фирма за производство на камери с висока разделителна способност, които се използват във всички космически спътници на NASA. Те имали възможност да видят работата и изображенията на камерите на живо. На щанда на фирмата били представени записи от Космоса с много детайли на лунната повърхност.

„По време на участието си във фестивала си дадохме сметка, че бъдещето на изследването на Космоса не се ограничава единствено до изучаването на астрофизика, но и на география, биология и технологии. Подобен мултидисциплинарен подход към космическите изследвания разкрива нови възможности за разбиране на Вселената, което напълно съвпада с визията и учебната програма на паралелката “Космически науки” в нашето училище“, коментира директорът Ирена Душкова.

По време на фестивала били осъществени контакти с организации, които обещали съдействие при изучаването на определени теми от учебната програма.

Иновативни паралелки за прием на петокласници обявява СУ „Св. Паисий Хилендарски“ за предстоящата учебна година. Кандидатите могат да избират между разширено изучаване на космически науки, роботика и китайски език, испански език, визуални изкуства, тенис на корт.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.