ОУ „Васил Левски” в Караджово ще се бори за наградата „Златна ябълка” в категория „Училище и детска градина”

Пловдивският психолог и педагогически съветник Теодора Пампулова и Константин-Кирил Иванов, автор на инициативата „Разказвачът на приказки”, попаднаха в списъка на номинираните за наградата „Златна ябълка“  в десетото поредно издание, организирано от Национална мрежа за децата. Двамата пловдивчани ще се състезават в категория „Герой на децата“. Отличията са израз на усилията на личности, организации и институции за подобряване на живота и благосъстоянието на децата в България.

Наградите „Златна ябълка“са в осем категории – „Герой на децата“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Награда за цялостен принос към Мрежа за децата“ и „Специална награда“. Победителите ще бъдат избрани с онлайн гласуване, което ще продължи до 25 май.

Тази година в категорията „Герой на децата“ са номинирани 13 личности, допринесли за това децата да се чувстват по-здрави, по-щастливи и по-успешни. Сред тях е и Теодора Пампулова. Тя е детски психолог и педагогически съветник в ЕГ „Иван Вазов“, автор на книги за родители и на материали, свързани с детското психическо здраве и развитие, публикувани в печатни и електронни медии. По време на извънредното положение предоставя безплатни консултации за семейства от цялата страна. Теодора е създател и на първия български сайт  detetodnes.bg, в който родителите ще могат да намерят специалист за своето дете – педиатър, детски психолог, детски психиатър, логопед, зъболекар, работещ с деца, хомеопат, бавачка и т.н. Сайтът стартира в края на април 2020г. и е напълно безплатен.

Константин-Кирил Иванов е създател на националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“, в рамките на която организира срещи на 115 български автори, партньори на проекта, с децата от 250 училища и 150 градини в страната. Създател на редица проекти, неразделна част от инициативата: Концерт „Билет срещу книга“, който се провежда в двора на избрано училище и с парите се „вдига на крака“ училищната библиотека, „Приказки под лампите’,“ Маргаритка и Разказвачът на приказки “ с Яна и Вики в детските градини ,“Разказвачът на приказки и Пукльовците“ с областни турнири по детска литература, математика и български език“.

Център за междуетнически диалог „Амалипе” прави обща номинация за образователните медиатори в цялата страна, които от самото начало на извънредното положение са на първа линия. Те нямат структура или организация, но покриват всички фронтове между общността и институциите и с тяхна помощ десетки хиляди ученици останаха в образователната система след началото на дистанционното обучение.

Пловдивска област има още една номинация и тя е в категория „Училище и детска градина”. За отличието ще се състезава СУ „Васил Левски” в Караджово, определяно като европейски модел за етническа толерантност. Екипът подкрепя пълноценното включване на всяко дете в образователния процес, провежда самостоятелна кампания за осигуряване на компютърна техника за дистанционно обучение.

Тази година за първи път Национална мрежа за децата въвежда нова категория – „Детска организация“, с идеята да отличи граждански организации, чиито проекти и инициативи въздействат положително  върху живота на децата и семействата в областите на здравеопазването, образованието, правосъдието, благотворителността и детските права.

http://www.1june.nmd.bg/glasuvajte/