Диригентът Костадин Бураджиев от АМТИИ бе отличен от Министерството на културата по повод 35-годишната му творческа кариера

Министерството на културата удостои зам.-ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Костадин Бураджиев с почетния знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики (златен). Отличието е за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 60-я юбилей на твореца. С тържествен концерт на 30 ноември в Дома на културата „Борис Христов” диригентът ще отбележи и 35 години творчески път.

Проф. Бураджиев е изтъкнат изпълнител, музикален изследовател, диригент и педагог. Дългогодишен диригент и главен художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа”, с който е изнесъл над 1000 концерта в България и различни краища на света. С ансамбъла има издадени 4 дългосвирещи грамофонни плочи и 6 CD-та, в които са включени негови авторски композиции и обработки.

От 2001 г. е преподавател по “Дирижиране на народен оркестър” в АМТИИ, а три години по-късно става и главен диригент на Академичния народен хор. Под негово ръководство формацията става световен олимпийски хоров шампион в Грац, Австрия (World Choir Games) през 2008 г.

Бураджиев е издал 4 сборника за тамбура – солови пиеси със съпровод на пиано, на народен оркестър, сборник “40 песни за народен хор”. Има записи като солист-тамбурджия на редица солови пиеси за народния инструмент.