Кампанията отново помага на абитуриенти без родители да продължат своето образование

tshirts

Пловдивски зрелостници и тази година ще подкрепят кампанията „С тениска на бала”, която отново помага на абитуриенти без родители да продължат образованието си. Учениците от ЕГ „Иван Вазов” обмислят масово да закупят фланелки в поредното издание на кампанията и да се появят с тях на тържественото изпращане в училището, когато се разделят с учителите си. Елица Воденичарова от паралелката с френски в гимназията заяви, че предишните три випуска активно са се включвали в националната инициатива, така че и сегашният ще продължи традицията.

Зрелостниците от Френската, Математическата, Английската и Хуманитарната гимназия също ще вземат участие, но все още няма масова организация.

На специално създадения сайт www.steniskanabala.bg всеки настоящ, бивш или бъдещ абитуриент може да дари средства, онлайн, по банков път или в специалните урни на БЧК в  „Мото-Пфое“, за образованието на абитуриентите без родители. Срещу направеното дарение учениците ще получат символа на кампанията – тениска, с която да отидат на изпращането или годишнина от завършването си. Всеки сам избира размера на дарението си, но минималната сума за тениска е 20 лева. Зрелостниците имат възможност за избор – дамска или мъжка тениска, в различни размери.

Зад благотворителната кауза тези година застават новият национален отбор по художествена гимнастика, блогърът Крис Захариев и певецът Вензи.

Идеята за кампанията се ражда преди 20 години, а от 2014 година насам средствата осигуряват обучението на студенти за период от една година. За трите години инициативата е раздала стипендии на 101 студенти всяка на стойност 2 000 лева.

Абитуриентите, които кандидатстват за стипендия, трябва да са сираци – без родители или с един жив. Право на финансова помощ имат също настанени в приемно семейство, младежи с неизвестен родител или настанени в дом за деца, лишени от родителски грижи. Желаещите подават заявления по образец, който може да се изтегли от сайта на кампанията, в следните пловдивски вузове – Аграрен, Медицински, Университет по хранителни технологии или Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Приетите да се обучават във висше училище ще получат 2000 лева, а по 500 ще се дават на зрелостници, избрали да добият професия в Център за професионално обучение.